Baby smockjurkje van Marijke uit 1946/47.
Baby smockjurkje van Marijke uit 1946/47.

'Kleding en accessoires van één vrouw'

BUSSUM Met de tentoonstelling 'De Tijd Verkleed' laat Marijke Broekhuijsen haar privécollectie zien van kleding, zoals haar eerste schoentjes, kinderjurkjes, mantelpakken, avondjurken, broeken, truien, jassen, nachtkleding, tassen, schoenen, hoeden en sieraden in een tijdsverloop van zeventig jaar.

"Al mijn spullen die je op de tentoonstelling ziet, zijn al zeventig jaar bewaard", aldus Marijke (72). "En waarom? Dat heeft met mijn ouders te maken, want die bewaarden altijd alles. Ze zijn in de oorlog getrouwd en hadden toen helemaal niets. Om hun huis, na de oorlog, in te richten, kregen ze meubels en spullen van de familie. Ze gooiden nooit iets weg, want je wist niet of je het nog een keer nodig kon hebben. Mijn moeder naaide ook alle kleding zelf en natuurlijk is de naaimachine bewaard gebleven en te zien op de tentoonstelling, samen met de oude patronen. Ik ben dus opgegroeid met bewaren en dat doe ik ook nog steeds. Weggooien kan altijd nog."
"Een andere reden voor 'De Tijd Verkleed' is dat ik gestudeerd heb aan de theaterschool, zelf in het theater heb gestaan en de regie heb gedaan van amateurtoneelspelers. Dan kon het soms handig zijn dat ik bepaalde kledingstukken bewaard had, en dat wisten ze, en dan kwamen ze vragen voor een productie of voor de televisie of ik soms een jurk uit de jaren 60 had. En natuurlijk heb ik die in de kast hangen. Maar de tentoonstelling heeft ook een historische waarde. Ik ben vijftien jaar conservator in het Amsterdams Historisch Museum (nu Amsterdam Museum) geweest en daar heb ik een 'museumtik' opgelopen en ben ik gaan beseffen dat veel spullen een bepaalde historische waarde hebben."

Geschiedenis

Voor Marijke ging het in eerste instantie niet om de artikelen als modebeelden, maar om de geschiedenis die achter alle spullen schuilt. "Ik zag mijn eigen collectie en realiseerde me dat het best uniek is dat ik nog zo veel kleren heb uit verschillende periodes. En dat die kleding van één vrouw is, en dat ben ik. Ook is er een diashow van mijn kleren op etalagepoppen met een verhaal erbij. De tentoonstelling is dan ook mijn levensverhaal van 1946 tot 2016 en wordt omlijst met aanvullende historische objecten en foto's." Sommige kledingstukken en accessoires kunnen gekocht worden. "Als bezoekers graag iets willen kopen, dan kunnen ze dat aangeven en komt er een sticker op het artikel. Na de tentoonstelling kan het opgehaald worden."
De tentoonstelling is van zaterdag 13 tot en met zondag 21 oktober; van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur aan de Vliegdenweg 13 in Bussum.