Afbeelding
Foto: Picasa

Henry Tindal

Nee, niet de Tindal van de gelijknamige villa in Bussum. Jhr. Henry Tindal (1852-1902) resideerde op het landgoed De Swaenenburgh in 's-Graveland! Hij werd 49 jaar, maar in zijn korte leven baarde hij veel opzien door zijn doen en laten.


Na een korte officiersloopbaan hield hij zich bezig met de binnenlandse politiek en koningshuis. Hij investeerde in de nieuwste ontwikkelingen zoals de ozonisering van water. Hij was oprichter van het Dagblad De Telegraaf. Hij had geld en kreeg veel geld van anderen los voor zijn projecten. In 1895 kocht hij Oud Bussem van Bredius maar ging failliet. In 1902 stierf hij plotseling. Journalist H.J. ('Chris') Scheffer schreef zijn levensverhaal: 'Een ongewoon heer met ongewone besognes' en voegde 65 afbeeldingen toe en de verdere geschiedenis van De Telegraaf. Fibula-Van Dishoeck gaf het gebonden boek van 397 pagina's (plus notenboek met 76 pagina's) in 1976 uit. Op de afbeelding: Tindal 31 jaar.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: j.slaa@kpnplanet.nl of 035-6920402.Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.