Met deze boot en vrijwilligers begon het allemaal in 1986.
Met deze boot en vrijwilligers begon het allemaal in 1986. Foto: Reddingsbrigade Naarden

'Het is mooi om mensen te redden'

NAARDEN Reddingsbrigade Naarden bestaat vijftig jaar en is nog steeds een zeer actieve vereniging met als doel om mensen te helpen die in de problemen zijn gekomen op het Gooi- en IJmeer.

Officieel is Reddingsbrigade Naarden op 1 september 1968 opgericht. Hette van der Meer (84), die nog steeds actief is bij de brigade, heeft dat samen gedaan met de vereniging Nardinc. "In het Naardermeer verdronk een buitenlander en door dat ongeval kwam ik erachter dat er in Naarden zelf geen reddingsbrigade was", vertelt Hette. "Met mijn vrouw en onze twee zonen zijn we in mei 1986 in Naarden komen wonen. Voordat we hier naartoe verhuisden, werkte ik in Arnhem bij de marechaussee en daar heb ik mijn zwemmendreddendiploma gehaald en daarna heb ik de opleiding voor instructeur bij de KNBRD, de Koninklijke Nederlandse Bond voor het Redden van Drenkelingen, gevolgd. Toen ik hoorde dat er iemand verdronken was, heb ik contact gezocht met Nardinc en voorgesteld om in Naarden een eigen reddingsbrigade op te zetten. Ik heb toen achttien jongeren van Nardinc opgeleid voor zwemmend redden en voor instructeur en zij hebben daarna kinderen en volwassenen het zwemmend redden geleerd in het oude zwemstadion van Naarden. Ik heb altijd mensen opgeleid voor zwemmend redden en voor instructeur. Van de KNBRD in IJmuiden kregen we onze eerste reddingsboot, een oranje vlet, en zijn we ook varend redden gaan doen voor hulpverlening op het water. Die vrijwilligers waken met een boot op het Gooi- en IJmeer om bijvoorbeeld zeilboten die vastgelopen zijn, los te trekken of mensen die in nood verkeren te redden. Helaas heb ik zelf meegemaakt dat je sommige mensen niet meer kon redden. Die momenten vergeet je nooit meer." Ook wordt de brigade ingezet als er grote watercalamiteiten en overstromingen zijn; daar hebben ze afgelopen zomer nog een nieuwe boot voor gekregen. "We werken samen met de reddingsbrigades in Blaricum, Huizen en Almere; via de kustwacht krijgen we een oproep en komen dan in actie. Hette vertelt dat hij de reddingsbrigades in Blaricum, Huizen en Almere ook mede heeft opgericht.

"Toen in 1987 zwembad De Lunet werd gebouwd, zijn we daar naartoe gegaan en daar zwemmen we nog steeds elke dinsdag van 18.00 tot 22.00 uur om vrijwilligers op te leiden voor zwemmend redden of tot lifeguards. Ikzelf zwem ook nog steeds op de dinsdagavond, maar dan wel recreatief, samen met een groep ouderen."

Het aantal vrijwilligers bij de reddingsbrigade loopt helaas terug. "De reddingsbrigade heeft nu zo'n 150 leden waarvan acht instructeurs en vijftien lifeguards, maar we kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Ook zijn we op zoek naar bestuursleden. Heb je belangstelling, kom dan langs in De Lunet of stuur een mail naar info@reddingsbrigadenaarden.nl."
Het 50-jarig bestaan van Reddingsbrigade Naarden wordt op zaterdag 13 oktober samen met leden, oud-leden en genodigden gevierd met een jubileumfeest. "Ben je oud-lid en wil je ook graag naar het feest komen, dan kun je je aanmelden via www.reddingsbrigadenaarden.nl/feest." Voor de jeugdleden is er een feestelijke zwemavond in zwembad De Lunet op dinsdagavond 16 oktober.