Bos' Schoolatlas der geheele aarde (1877)

Dit was de eerste atlas van meester P.R. Bos. Gemaakt voor het nieuwe vak aardrijkskunde op de toen nieuwe HBS (Hogere Burger School). Dus voornamelijk jongens van rijke ouders hebben met deze atlas gewerkt.

De atlas ontwikkelde zich tot een standaard in Nederland en later ook in België en Frankrijk. Deze uitgave is een facsimilé/herdruk uit 1977, 25 bij 37 cm. De atlas bevat 29 kaarten, alle in kleur, waarbij kaart 1 uit drie themakaarten over Nederland bestaat. De kaart die mij het meest opviel was die van Afrika. Veel lege, nog onontdekte gebieden; de "Europeesche Bezittingen" vooral aan de kusten. De grote opdeling in koloniën door Europese landen vond pas na 1880 plaats. Op de achterzijde staan alle uitgaven van J.B. Wolters met prijzen. Deze herdruk werd uitgegeven door Wolters-Noordhoff en is als nieuw. Op de afbeelding: De Zuiderzee met Marken, Wieringen, Urk en Schokland.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: j.slaa@kpnplanet.nl of 035-6920402.Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.