Kinderen van het Mouwtje zingen hun afscheidslied.
Kinderen van het Mouwtje zingen hun afscheidslied. Foto: Bob Awick

Afscheid Ruth de Waal na 27 jaar

BUSSUM Met een receptie en een feest voor het personeel nam Ruth de Waal vorige week afscheid als directeur van de SKBNM. Ze werkte er ruim 27 jaar en schreef ook regelmatig columns in deze krant. Ze blijft wel actief binnen de kinderopvang.

Ruth kondigde haar vertrek in april al aan en heeft na de zomer haar taken overgedragen aan een nieuwe directeur. Volgens haar is het een verantwoord moment om de SKBNM over te dragen aan een opvolger die met frisse blik en een vers enthousiasme de organisatie verder kan uitbouwen. Het eerste wapenfeit van Ruth 27 jaar geleden was het opzetten van kinderdagverblijf 't Mouwtje. Op het moment van haar afscheid zijn er zeven kinderdagverblijven, vijftien peuterspeelzalen, zestien BSO's, vier sport-BSO's en een tienercentrum. Ze was jarenlang het gezicht van de stichting in deze regio, maar was ook landelijk actief voor de kinderopvang.

Kind altijd voorop

Donderdag was de dag van het afscheid nemen. Eerst was er een rondje langs een aantal locaties waar de kinderen een afscheidslied voor haar zongen, daarna volgde een receptie, waarbij de Bussumse dichter Gaston Bannier een gedicht aan haar wijdde. Bij het personeelsfeest kreeg ze ook nog een bijzonder cadeau overhandigd namens het voltallige personeel: een helikoptervlucht boven alle locaties van de SKBNM. Kenmerkend voor haar was dat ze het kind altijd voorop stelde. Ze wikkelde samen met externe pedagogen een eigen pedagogische methode, die ze ook regelmatig aanhaalde in haar columns voor deze krant. Suzanne: "Deze SOL-werkmethode zorgde ervoor dat alle focus kwam te liggen op kindontwikkeling en kwaliteit. Zo bleef ze ook altijd vasthouden aan een minimumaantal dagen voor kinderen op het kinderdagverblijf, zodat ze zich kunnen hechten." Ruth wordt opgevolgd door Mariska Ristjouw.