Lenneke Gons van boekhandel Los  is al 40 jaar boekverkoper.
Lenneke Gons van boekhandel Los is al 40 jaar boekverkoper.

Feest bij Boekhandel Los tijdens Kinderboekenweek

BUSSUM De Kinderboekenweek is weer begonnen en bij Boekhandel Los is het dan één groot boekenfestijn.

Lenneke Gons is al veertig jaar boekverkoper en organiseert ook elk jaar de Kinderboekenweek. Maandag werd dat gevierd met een gouden speld van de Boekenvakvereniging, een gedicht van Gaston Bannier, mooie toespraken en een bezoek van de burgemeester. "Het was echt een verrassing."
"Ik ben op mijn negentiende begonnen als vakantiehulp met het organiseren van een boekenbeurs en schoolbibliotheek. Op 1 oktober 1978 ben ik bij Los in vaste dienst gekomen en meteen de Kinderboekenweek georganiseerd." Lenneke is begonnen als boekverkoopster, werd daarna bedrijfsleidster en vertelt lachend dat haar eerste sollicitant Cor Wiersma was en dat ze hem heeft aangenomen. "We werden op een gegeven moment verliefd, zijn gaan samenwonen en in 2001 samen eigenaar geworden van de boekhandel."
De Kinderboekenweek met het thema 'Vriendschap' begint op zaterdag 6 oktober met vioolschool Mirjam Welling. "Zo'n twintig leerlingen spelen de sterren van de hemel en aan het eind van de middag is er een eindstuk met alle violisten. Tosca Menten komt op woensdagmiddag 10 oktober haar nieuwste 'Dummie de Mummie' signeren, samen met een gitarist. Dus dat wordt weer zingen, dansen en een polonaise door de winkel. Ook kunnen de kinderen zich met wc-papier verkleden als Dummie de Mummie. Als topper hebben we vrijdag 12 oktober Annet Schaap die het boek 'Lampje' heeft geschreven. Dit boek heeft de boekenwereld echt op z'n kop gezet. Annet heeft voor haar boek de Woutertje Pieterse Prijs en de Zilveren Griffel gewonnen en is genomineerd voor de Gouden Griffel. Ik heb in jaren niet zo'n mooi kinderboek gelezen. Dit jaar hebben we ook een samenwerking met de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. We staan op vrijdag 5 oktober in de Grote Kerk van Naarden met boeken van de schrijvers van het boek 'Jij en ik, verhalen over vriendschap en vluchtelingen'. De auteurs, Marloes Morshuis, Pieter Koolwijk, Gijs Wanders (& Osama) en Arienne Bolt, van het boek geven verschillende workshops. Nieuw dit jaar is de samenwerking met theater deMess in Naarden-Vesting. Samen organiseren we een voorleesontbijt over 'Boer Boris' met schrijver Ted van Lieshout en tekenaar Philip Hopman, die rondlopen als boeren met rode laarzen."

Alle activiteiten in Boekhandel Los aan de Nassaulaan 33 zijn gratis, kaartjes in de winkel of kijk op www.libris.nl/los.