Wethouder Boudewijnse beweegt met kinderen van de Zonnewijzer.
Wethouder Boudewijnse beweegt met kinderen van de Zonnewijzer. Foto: Bob Awick

'Projecten op scholen, gezondere kantines en stimuleren van sport'

BUSSUM Marije Oosterhoff is sinds januari begonnen als Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)-regisseur. Het is haar taak om de jongeren in Gooise Meren gezonde keuzes mee te geven.

Oosterhoff houdt kantoor in de Zandzee, waar ze ook nauw samenwerkt met de buurtsportcoaches van de gemeente. "Het is mijn taak om namens de Stichting Jongeren op Gezond Gewicht te kijken wat we kunnen doen om de jongeren te bereiken. Ik heb hiervoor de afgelopen tijd eerst de cijfers in kaart gebracht en veel betrokkenen gesproken. Denk aan leerkrachten, diëtisten, afgevaardigden van het Centrum voor Jeugd en Gezin, noem maar op. Daaruit is een plan ontstaan."

Ideeën

De Bussumse vertelt dat er nu drie ideeën zijn. "We ondersteunen basisscholen met leuke projecten, we gaan sportkantines gezonder maken en we gaan in gesprek met mensen die van huis uit niet gewend zijn om te sporten. Dit laatste doen we in diverse wijken. De aftrap is in de Bussumse wijk de Oostereng."
De situatie in Gooise Meren is volgens Oosterhoff niet zo schrijnend als in de randstad. "Daar zie je veel overgewicht bij jongeren. Hier zie je zowel over- als ondergewicht en daarom zetten we in op gezond gewicht. Daar horen gezond eten en bewegen bij. Een sportkantine vragen wij om niet al om10.00 uur de frituurpan aan te zetten, later alcohol te schenken of een tosti met bruin brood te maken: kleine veranderingen die wel bijdragen aan een gezondere levensstijl. Hier hoort ook voldoende rust bij. Jongeren zitten vaak tot 's avonds laat op hun telefoon of gaan te vaak en te veel sporten."

Sportweek
Oosterhoff is enthousiast over haar plannen. Vorige week had ze al diverse scholen zover gekregen om mee te doen aan de Nationale Sportweek. "We hadden wethouders op drie verschillende scholen die samen met de kinderen meededen aan een pittige work-out met Ricco Verhoeven. Daarmee willen we laten zien dat de gemeente zich ook inzet voor een gezonde samenleving."
Oosterhoff gaat de komende tijd vaker het gesprek ook aan met scholen om het gezonde gewicht praktisch uit te leggen. "We spreken bijvoorbeeld over gezonde traktaties en over wat je als school mee kunt geven aan kinderen als het gaat om voeding en bewegen. Scholen kunnen kinderen receptenboekjes laten maken of het drinken van water in plaats van limonade stimuleren. We hebben hier altijd een positieve insteek. Ik sta zelf ook voor de klas en experimenteer daar met de plannen. Zo gaan wij elke week een kwartiertje rennen, de weekly miles. Iedereen vindt het leuk, het werkt goed voor de saamhorigheid en ze werken hiermee aan hun conditie."