Henke Doornekamp van Hocras (midden) geeft de soepen aan de vrijwilligers van de voedselbank.
Henke Doornekamp van Hocras (midden) geeft de soepen aan de vrijwilligers van de voedselbank. Foto: Bob Awick

Zoete Tommie-toppers gaan de soep in

BUSSUM Door de aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen weken hebben de velletjes van de Tommies-tomaatjes het niet overleefd en besloot Hocras, groothandel in food en non-food, er tomatensoep van te maken.

"Deze kleine, knapperige snacktomaatjes worden duurzaam geteeld in Nederland, waarbij ze op natuurlijke wijze met insecten beschermd worden. Ook wordt er zo min mogelijk energie verbruikt en daarom is de zon de belangrijkste energiebron voor het telen van deze tomaatjes", aldus Jan Broekhuizen, manager Communicatie van de Hocras.

"Maar door de grote hoeveelheid zon werden de tomaatjes rimpelig en gedeukt en konden de Tommies niet meer verkocht worden. Ook al zien de tomaatjes er van de buitenkant niet meer mooi uit, de smaak blijft heerlijk. En dat was voor ons de reden dat we het zonde vonden om de tomaatjes 'door te draaien'."

Ambachtelijke keuken

Hocras heeft als uitgangspunt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. "Dat was de reden dat we in onze eigen ambachtelijke keuken een heerlijke soep hebben gemaakt van de kleine Tommie-toppers. Door de vele zonuren krijgen de Tommies een natuurlijk zoete smaak en dat maakt ze ideaal voor een tomatensoep. Deze superverse soep is 100 procent natuurlijk, puur van smaak, heeft geen kunstmatige toevoegingen en is bovendien glutenvrij. Ook zijn de tomaatjes lekker om zo te eten, maar geven ook een heerlijke zoete smaak aan salades, pizza en pastasaus."

Als maatschappelijk betrokken onderneming werkt Hocras al jaren samen met de Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent.
"Ook bij deze tomatensoep hebben we daarom de voedselbank betrokken. Van elke twee liter soep geven wij dan een liter aan de voedselbank en daar zijn ze heel blij mee."