Auto's blijven welkom op de overgang.
Auto's blijven welkom op de overgang. Foto: Bob Awick

Opmerkelijke move Comeniuslaan gauw teruggedraaid na felle kritiek

Het loopt niet zo lekker op het gemeentehuis. De meest recente acties van wethouder Munneke Smeets in het dossier-spoorwegovergang Comeniuslaan kan niemand waarderen.

NAARDEN De Comeniuslaan blijft ook in de toekomst open voor autoverkeer én de straat wordt ingericht als fietsstraat waarbij de auto te gast is. Een besluit dat twee jaar geleden al werd genomen en nu gehandhaafd blijft. Vorige week toverde wethouder Marieke Munneke Smeets opeens een second opinion uit het niets, waarmee ze de raad probeerde te overtuigen dat het veiliger was om alsnog de spoorwegovergang af te sluiten voor autoverkeer.

De hele raad viel vervolgens over de uitspraken van de wethouder heen. Die trok zich terug en wenste niet te reageren. Dinsdag (gisteren) vergaderde het college over de maatregelen en besloot toch maar het reeds ingenomen standpunt te behouden.

Hiermee lijkt het alsof het college zich wel degelijk de harde kritiek van de gemeenteraad heeft aangetrokken of dat de collegeleden de wethouder hebben teruggefloten. Namens het college reageert de burgemeester. Niet de wethouder.

Han ter Heegde wil niets weten van de harde kritiek en staat achter hetgeen besloten is. Hij verduidelijkt zijn standpunt: "We hebben als college zorgvuldig met elkaar besloten het oude besluit te handhaven. Hierbij heeft ook het advies van de gemeenteraad meegespeeld. Zoals altijd hebben we een goede inhoudelijke discussie met elkaar gevoerd en daarbij alles afgewogen. Veiligheid op het spoor vraagt om grote zorgvuldigheid. Het past iedere dienende wethouder om signalen uit de samenleving op te snuiven en de discussie aan te gaan."

Dienend wethouder

Raadsleden maakten opmerkingen dat de wethouder alsnog haar zin wilde doordrukken. Hart voor BNM, de partij van de wethouder, liep namelijk jarenlang voorop in het dossier en heeft altijd gepleit om auto's te weren op deze overgang. Ter Heegde: "Marieke Munneke Smeets handelde als dienende wethouder vanuit het college. Nadat de second opinion kwam, hebben we direct contact gezocht met de raad. Juist omdat de raadsleden zo betrokken waren bij dit onderwerp. We hebben voordat we een collegebesluit namen een extra bijeenkomst ingelast en de raadsleden om een reactie gevraagd. Hoe open en democratisch wil je zijn? Het is nog te vroeg om te zeggen of het proces anders had gemoeten. Het is zo gelopen en we gaan graag in gesprek met de raad om het proces te evalueren."

ProRail werkt gewoon door volgens planning aan overgang

Mark Marshall (VVD) reageert namens de gemeenteraad op de recente ontwikkelingen. "Het is fijn dat het college bij haar besluit blijft en naar de mening van de raad luistert. Wij zitten er, behalve Hart voor BNM, allemaal hetzelfde in. We hebben afgelopen weekend nog keihard gewerkt om tot een gezamenlijke raadsverklaring te komen. Op die manier wilden we duidelijk maken hoe wij hierin staan. We betreuren dat dit allemaal nodig is geweest."

Hoewel de raadsleden in meerderheid opgelucht zijn dat het besluit ongewijzigd is, krijgt het hele verhaal nog wel een staartje. "Men wil op korte termijn het proces gaan evalueren. Dit had allemaal niet gehoeven. Het enige dat het heeft opgeleverd is de saamhorigheid in de raad op dit dossier, uitgezonderd Hart voor BNM, en dat is wel uniek, gezien het verleden."

Burgemeester Ter Heegde heeft toegezegd dat samen met de raad het gevolgde proces wordt geëvalueerd, met het doel hier lering uit te trekken voor de toekomst.

De gemeente kan nu verder met de inrichting van de overweg en de wegvakken. ProRail werkt ook door volgens planning.