Interieurdesigner Monique des Bouvrie.
Interieurdesigner Monique des Bouvrie. Foto: Bob Awick

Monique: 'Met Het Arsenaal is onze creatieve droom uitgekomen'

Monique en Jan des Bouvrie zijn 25 jaar geleden begonnen met Het Arsenaal; een conceptstore op het gebied van architectuur, interieur, design, kunst, beauty en lifestyle.

NAARDEN Monique des Bouvrie (56) vertelt dat ze al haar hele leven creatief is, maar dat ze het vak van interieurdesigner geleerd heeft van Jan. "Ik had Jan al een paar keer ontmoet, maar toen we samen in een restaurant in Amsterdam waren, sprong opeens de vonk over en werden we verliefd", vertelt Monique met een grote glimlach.

Na een paar maanden zijn Jan en Monique gaan samenwonen in Naarden en in 1989 zijn ze getrouwd. "Jan was in die tijd al een bekende meubel- en interieurontwerper en had een woonwinkel in Bussum en een outletstore in Hilversum. In Hilversum ben ik begonnen en heeft Jan mij alle facetten van het vak geleerd. Ik ben altijd al creatief geweest, maar voordat ik Jan leerde kennen, had ik weinig op het gebied van interieurstyling gedaan."
De oma van Monique was hoedenontwerpster en haar moeder was altijd op een creatieve manier bezig in huis. "Ik ben er dan ook mee opgegroeid. Na mijn middelbare school ben ik met mijn moeder een tweedehandswarenhuis begonnen in Apeldoorn, waar ik geboren en opgegroeid ben. Het was een voorloper van de kringloopwinkel, maar dan wel een luxe variant. Ik vergeet nooit meer dat we Louis Vuitton koffers aangeboden kregen die toen helemaal niet populair waren. Ze gingen voor een klein bedrag weg en nu zijn die koffers tonnen waard."

Grote familie

"Soms denk ik weleens dat het zo heeft moeten zijn dat ik Jan heb ontmoet en dat zo mijn interesse in interieurdesign is ontstaan. Op een bepaald moment leek het ons een goed plan om samen een winkel te beginnen. Jan kwam met het idee van Het Arsenaal, dat toen een vervallen gebouw was. We zijn gaan kijken en het voelde meteen goed. Ik weet nog dat Jan aan het twijfelen was en ik zei dat we dit niet voorbij konden laten gaan, want daar zouden we zeker spijt van krijgen. We hebben het samen opgebouwd en er zitten nu meer dan twintig winkels, showrooms en designlabs op deze fantastische plek." En Monique vindt het vestingstadje na 32 jaar nog steeds een geweldige plek om te wonen en te werken. "Naarden geeft mij een warm gevoel van binnen, wat moeilijk onder woorden is te brengen. Het is de sfeer, de gebouwen, de vesting en de inwoners. Als ik niet op reis ben, ga ik altijd op zaterdagochtend naar de markt om bloemen te kopen en een praatje te maken. Het voelt dan als één grote familie, want iedereen kent elkaar."

In het monumentale gebouw doet Jan de architectuur en Monique houdt zich bezig met het interieur zoals meubels, verlichting, gordijnen en accessoires, maar ook met kunst, foto's en schilderijen. "Jan en ik doen dit niet alleen. We hebben een goed team waarmee we alles samen doen. Het team bestaat uit vijftien medewerkers die ons helpen met het ontwerpen van interieurs en producten, de styling en verkoop. En we hebben ook vaak stagiaires van het Jan des Bouvrie College in Amsterdam en de Jan des Bouvrie Academie in Deventer. Het is heel leuk om met jonge mensen te werken. Jan en ik willen graag ons vakmanschap en onze creativiteit met de studenten delen en geven dan ook regelmatig gastlessen op de scholen. Maar het is natuurlijk ook omgekeerd, want wij leren ook weer van de studenten en van ons team."

Inspiratie

'Naarden is een geweldige plek om te wonen en te werken'

Monique vertelt dat ze dag en nacht met haar werk bezig is. "Ik word altijd getriggerd door dingen en dat kan via internet zijn, bladen, gesprekken of door de reizen die ik maak. Als er iets in mij opkomt, schrijf ik dat meteen op - dat gaat de hele dag door - en van sommige ideeën maak ik iets concreets. Ik ben ook erg van het durven en zeg altijd: kom uit je comfortzone. Misschien denk je dat je iets geks hebt bedacht waar we niets mee kunnen, maar het kan juist het tegenovergestelde zijn. Ook ben ik altijd op zoek naar werk van jonge ontwerpers en kunstenaars. Mijn eigen stijl is dan ook heel breed en dat zie je als je in Het Arsenaal rondloopt. In de winkel staan en hangen bijzondere accessoires en kunst van over de hele wereld en je kunt dan ook veel inspiratie opdoen als je hier rondloopt."

Eikenhouten tafels

"Ik kom ook regelmatig bij mensen thuis en zie dan vaak de eikenhouten tafels, grijze wanden en de bruine houten vloeren. Persoonlijk vind ik dat vrij saai en geef dan het advies om hun persoonlijkheid terug te laten komen in het interieur. Een interieur moet in beweging blijven en dat kan door middel van kleine veranderingen zoals bijvoorbeeld andere kussens voor op de bank, accessoires of een bijzondere gekleurde wand. Door die veranderingen kun je een hele andere sfeer creëren."

Monique vertelt vol trots dat hun kinderen ook creatief zijn. "Onze dochter is fotograaf en onze zoon werkt bij ons in Het Arsenaal. Ze wonen in Amsterdam en Amsterdam-Naarden is maar een klein stukje en gelukkig komen ze dan ook vaak naar huis."