Véronique Lindenburg voelt zich helemaal thuis in Naarden.
Véronique Lindenburg voelt zich helemaal thuis in Naarden. Foto: Bob Awick

'Voor mij is een kerk geen eiland'

Véronique Lindenburg is nu twee jaar predikant van de Protestantse Gemeente Naarden en vertelt vol enthousiasme dat ze zich helemaal thuis voelt in Naarden en dat de geloofsgemeenschap één grote familie is.

NAARDEN De Protestantse Gemeente Naarden maakt gebruik van twee kerken in Naarden: de Grote Kerk en de Witte Kerk. "Op zondagochtend is er een dienst in de Grote Kerk van Naarden en dat doe ik samen met mijn collega Lennart Heuvelman."

Véronique is geboren in Arnhem en heeft haar opleiding theologie in Leiden gedaan. Na haar studie is ze haar carrière begonnen als student-predikant in Tilburg. "Ik was toen pastoor voor studenten, docenten, professoren en medewerkers van de universiteit en hogeschool. Naast deze parttimebaan was ik ook streekpredikant van zeven dorpen in Brabant. Ik had toen al bedacht dat ik mijn aanstelling als predikant voor zeven jaar wilde gaan doen en dan op zoek naar een andere plaats. Het getal zeven staat in de Bijbel voor compleetheid en dat iets af is en het niet beter kan worden. En zo is het ook altijd gegaan in mijn carrière." Na Tilburg was ze zeven jaar predikant in de Rivierenbuurt in Amsterdam en daarna in Amsterdam-Noord. "Het mooie van die veranderingen is dat je elke keer in een andere omgeving terechtkomt met andere mensen en ik heb behoefte aan die diversiteit."
"Ik vind het geweldig in Naarden. Het is heel anders dan Amsterdam en dan bedoel ik de bewoners en de manier hoe ze met elkaar omgaan. Het heeft wel twee jaar geduurd voordat ik de cultuur van het Gooi begreep, want de inwoners zijn hier erg zelfredzaam. In de gemeente hebben ze oog voor mensen die ziek zijn of zich eenzaam voelen en een van mijn taken als predikant is om mensen met elkaar te verbinden. Ik wil de inwoners dan ook graag bijstaan, hun verhalen aanhoren en als het nodig is doorverwijzen naar de juiste instantie. Voor mij is een kerk geen eiland, maar een omgeving voor alle bewoners en iedereen is welkom bij ons. Dat is ook de reden dat we in de Witte Kerk zijn begonnen met 'Kunst in de Kerk'. Dat is een expositie waarbij iedereen kan langskomen en dan bedoel ik gelovige en niet-gelovige mensen. De tentoonstelling 'Thora' gaat over de zogenaamde vijf boeken van Mozes, aan het begin van de Bijbel, die symbolisch zijn verbeeld in vijf schilderijen van Ruud Bartlema."
"Ik voel dat God altijd bij me is en dat ik nooit alleen ben, waar ik ook ben. Maar ik zie en respecteer dat dat gevoel en geloof voor iedereen anders is. De een neemt God mee naar het ziekenhuis en de ander staat midden in het bos en zegt 'God, wat is het hier mooi'. Met God kun je in gesprek, hij/zij/het luistert altijd naar je en heeft je lief. Zo voel ik het en dat geeft mij een warm gevoel. Dat is de reden dat ik ook opensta voor andere religies en geregeld contact zoek met onder andere moslims, hindoes en vluchtelingenorganisaties. Het gaat dan om het mens-zijn, om elkaar te helpen en om er voor elkaar te zijn. En dat wil ik ook graag overbrengen tijdens de zondagdienst, maar als je niet graag naar de kerk komt, kun je ook een persoonlijk gesprek met me aangaan. Iedereen is welkom."