Het oude herstellingsoord aan de J.J.H. Verhulstlaan.
Het oude herstellingsoord aan de J.J.H. Verhulstlaan. Foto: Heemschut

Weg vrij voor sloopvergunning

BUSSUM Er werden te elfder ure nog spoedmonumentenaanvragen gedaan door Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap, maar het bleek woensdagavond niets uit te halen: de gemeenteraad heeft de weg vrijgemaakt voor de sloop van de twee beeldbepalende panden aan de J.J.H. Verhulstlaan. De gemeenteraad heeft een verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor nieuwbouw op de plek van de historische houten huizen.

door Sjoerd Stoop

VVD, D66, Hart voor BNM, CDA en GroenLinks stemden voor de gevraagde verklaring van geen bedenkingen. Daarmee komt de sloop van het oud-herstellingsoord dichterbij en kunnen er straks twee twee-onder-een-kapvilla's gebouwd worden.

Vergunning afwijzen

Ook de reden waarom de gemeenteraad akkoord moest gaan met de verklaring van geen bedenkingen werd pijnlijk duidelijk. Een vergunning kon niet worden afgewezen, omdat vanwege traagheid bij de gemeente de vergunningverlening de wettelijke termijnen al ruim overschreden heeft. Als de gemeente de vergunning toch zou afwijzen, zou zij juridisch aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Heemschut reageert door de hele kwestie "de omgekeerde wereld" te noemen. "Erfgoed gaat nu waarschijnlijk verloren door fouten die de gemeente maakt", zo stelt men.

Spoedmonumenten-aanvragen worden nog beoordeeld

Spoedmonumentenaanvragen

De spoedmonumentenaanvragen worden overigens nog wel behandeld. Heemschut en het Cuypersgenootschap verwachten wel dat, door het besluit van de gemeenteraad, de kans van slagen klein is. Heemschut zal alle mogelijke stappen zetten om sloop van de houten woningen te voorkomen, zo laat zij weten.

Burgemeester Han ter Heegde roept de eigenaar van het pand op te wachten met de sloop totdat alle procedures doorlopen zijn.