Esther Lindhout (links), Bert van Zal en Jeanette van Remmen zitten samen in de werkgroep.
Esther Lindhout (links), Bert van Zal en Jeanette van Remmen zitten samen in de werkgroep. Foto: Bob Awick

'Het is leuker om samen met iemand
te wandelen of koffie te drinken'

Met de komst van een nieuwe website moet het makkelijker worden om (samen) activiteiten te ondernemen in Gooise Meren

BUSSUM Vrijwilliger Bert van Zal vertelt dat er onder andere bij Versa Welzijn signalen binnenkwamen dat er voor het geestelijk welzijn van inwoners weinig te doen is in de gemeente. "Uit een onderzoek kwam duidelijk naar voren dat voor die inwoners de drempel vaak te hoog is om ergens naartoe te gaan."

Om deze inwoners te helpen is er een plan bedacht. Hieraan werkten diverse partijen mee, zoals de gemeente Gooise Meren, Versa Welzijn, Stichting MEE, het Maatjesproject, Kwintes, Zorgboerderij Hogerlust en GGZ Centraal. "En daar zijn verschillende werkgroepen uit voortgekomen, zoals ook onze werkgroep MeeDoen, bestaande uit ervaringsdeskundigen, zoals Bert van Zal en Jeanette van Remmen, en medewerkers van organisaties", vertelt Esther Lindhout, sociaal werker bij Versa Welzijn.

"Op de nieuwe website staan activiteiten voor inwoners uit Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg die vallen onder de thema's: Sociaal, MeeDoen, Body & Mind en Informatief", vertelt Esther. "De activiteiten op de nieuwe site zijn daarom ook laagdrempelig en dat kan variƫren van koffiedrinken, samen koken, eten, wandelen, muziek maken, met een groep gaan sporten of meedoen met de nieuwe mindfulnesscursus."

Kwetsbare inwoners

"Onze werkgroep heeft een vragenformulier uitgewerkt en aan inwoners gevraagd waar ze behoefte aan hebben", gaat Bert verder. "Zo is de folder 'MeeDoen in Gooise Meren' ontstaan met bestaande en nieuwe activiteiten. De focus ligt hierbij op het verbeteren van het geestelijk welzijn van de wat kwetsbare bewoners. De folder is verspreid in Gooise Meren en nu staat het programma ook op de website."

Maatje

"Wat volgens onze werkgroep ook belangrijk was, is dat de activiteiten betaalbaar zijn zodat iedereen kan meedoen en op die manier wordt die drempel ook verlaagd", vult Jeanette aan.

"Voor sommige inwoners kan het lastig zijn om zelfstandig aan activiteiten deel te nemen. Ik ben gevraagd om, als ex-praktijkondersteuner van GGZ, daarmee te helpen. Als je niet alleen durft te komen, kun je contact zoeken met een 'maatje'. Ook kun je zelf een maatje worden. Ik ben een maatje geweest en met een inwoonster naar een sportles gegaan. Ze vond het zo leuk dat ze zelf naar de tweede proefles is gegaan en nu gaat ze nog steeds naar de sportlessen. We hebben maatjes die graag met jou willen kijken wat het beste bij je past en je helpen om de drempel te verlagen."

In wijkcentrum Uit-wijk aan de Dr. Schaepmanlaan is op donderdag 4 oktober van 19.30 tot 21.00 uur een bijeenkomst over de activiteiten en het maatjesproject.