Hier zien we Johanna met haar zoon Vincent Willem.
Hier zien we Johanna met haar zoon Vincent Willem. Foto: Van Gogh Museum

Jo Bonger bleef vanuit Bussum vechten voor erkenning Vincent van Gogh

Filmmakers uit Argentinië zijn bezig met het maken van een nieuwe film over de Bussumse Johanna Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh.

BUSSUM Villa Helma aan de Koningslaan 4 neemt een zeer belangrijke rol in als het gaat om de geschiedenis van schilder Vincent van Gogh. Hier woonde namelijk zijn schoonzus Johanna van Gogh-Bonger. Dankzij haar zijn de schilderijen, die toentertijd waardeloos leken, bewaard gebleven.

Het bijzondere verhaal van wat zich hier in Bussum heeft afgespeeld, prikkelde ook de fantasie van twee filmmakers. Zij werken aan een plan om een grote Hollywoodspeelfilm te maken over het leven van deze Jo Bonger.

Geestelijk vader van het project is de Argentijnse filmproducent Cristian Cardoner. Hij ziet de film als een eerbetoon aan de vrouw die een historische rol speelt in de kunstgeschiedenis. De film krijgt als titel 'The Van Gogh's Widow', 'De weduwe van de Van Goghs'. Jo Bonger was de weduwe van kunsthandelaar Theo van Gogh, de broer van Vincent. Beiden overleden op jonge leeftijd. Na de dood van Vincent ontfermde Jo zich over zijn werk. Je kunt haar dus gerust ook zien als de weduwe van Vincent.
Initiatiefnemer Cristian Cardoner vroeg Bussumser Pieter Schut van Spiegelschrift om hem met zijn team in het Spiegel rond te leiden. Hij was hier deze zomer, samen met de regisseur van de speelfilm Rodrigo Vila. Ze bekeken plekken in het Spiegel die van belang waren in het leven van Jo van Gogh en bezochten haar voormalige woning/pension aan de Koningslaan.

Mooi verhaal

Cardoner is ervan overtuigd dat hij een belangrijke Amerikaanse vrouwelijke hoofdrolspeler in Hollywood zal vinden: "Iedere actrice aan wie ik het verhaal van Johanna vertel is direct geïnteresseerd. Dit is toch ook een mooi verhaal? Over een vrouw die tegen alle verdrukking in toch maar doorging in haar strijd voor erkenning voor Vincent."

Schut legt nog een keer uit wat de twee filmmakers inspireerde om dit onderwerp nader uit te zoeken. "Zonder Johanna zou de wereld naar alle waarschijnlijkheid nooit de schilderijen van Vincent van Gogh gekend hebben. Ze hingen eind 1890 bijna allemaal in haar pension in het Spiegel en waren toen vrijwel niks waard. Door de inspanningen van Jo bleven de schilderijen behouden, kreeg Vincent wereldwijde erkenning en vormt het werk uit Villa Helma nu de kern van het Van Goghmuseum in Amsterdam."

Zonder Jo zou de wereld nooit Vincent Van
Gogh gekend hebben

Cardoner en zijn team werken op dit moment aan het script. Hij is ervan overtuigd dat de film er binnen twee jaar zal zijn en dat de financiering op de internationale markt geen probleem zal zijn.

Opnames

Bewoners van het Spiegel hoeven volgens Pieter Schut niet te vrezen dat er opnieuw langdurig een grote filmploeg in de buurt actief zal zijn. 'The Van Gogh's Widow' zal door regisseur Rodrigo Vila en zijn crew gedraaid worden op een speciale filmset. Die komt niet in Bussum, maar elders op de wereld waar dit logistiek goed uitkomt.

Filmproducent Cristian Cardoner bij Villa Helma aan de Koningslaan.
Filmmakers Cristian en Rodrigo op bezoek in Bussum.