Peter du Gardijn verdiepte zich in de wereld van walvisvaarders die 200 jaar geleden leefden.
Peter du Gardijn verdiepte zich in de wereld van walvisvaarders die 200 jaar geleden leefden. Foto: Bob Awick

Geen historisch relaas, maar een expeditie in tekst en beeld

BUSSUM Met twintig gedichten en 22 tekeningen willen de Bussumse dichter en schrijver Peter du Gardijn en de kunstenaar B.C. Epker een stukje vaderlandse geschiedenis op een bijzondere manier voor het voetlicht brengen. Ze maakten samen het boek 'Poolkoorts'.

Het boek gaat over de spectaculaire schipbreuk van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat in 1777. Hij kwam 21 kilometer uit de kust van Groenland met 78 leden van zijn bemanning op een ijsschots terecht. Uiteindelijk wist met slechts 17 van hen het vasteland van Groenland wist te bereiken. Daar werden ze gered. Kat hield een dagboek bij van zijn avonturen, de eerste editie daarvan verscheen in 1818.

interactie|

De dichter en de kunstenaar maakten er, 200 jaar later, een eigen expeditie in woord en beeld van. Dat deden ze los van elkaar. Peter: "Ik kreeg tekeningen opgestuurd en liet mij daardoor inspireren. Maar we hadden afgesproken dat ieder zijn eigen verhaal zou maken." De tekeningen en gedichten lopen dus niet synchroon. "De interactie die daardoor ontstaat roept spanning op."

Geen historisch relaas

Hoewel geen historisch relaas is 'Poolkoorts' geïnspireerd op het verhaal van de schipbreuk. Die gebeurtenissen zijn er dus uitgebreid in terug te lezen en te zien. "Ik vond het beeld van de schipbreuk, het moment dat ze vast komen te zitten in het ijs en de schepen vermorzeld werden zeer intrigerend. Dat liet me niet meer los." Peter ontmoette B.C. Epker vorig jaar op een groot festival in Leeuwarden. De samenwerking daar verliep zo goed dat hij enkele maanden daarna door de kunstenaar werd gevraagd om samen een boek te maken over de Friese volsheld. Dit project, 'Poolkoorts', wijkt op meerdere punten af van Peters 'normale' werk.

'Ik vond het beeld van de schipbreuk zeer intrigerend'

De Bussumse schrijver en dichter produceerde al eerder twee gedichtenbundels en een roman, maar nog nooit met iemand anders samen en het was ook de eerste keer dat het onderwerp al vaststond. "Het was een fantastisch project: door samen te werken ontstaat er een andere dynamiek. Je wordt uitgedaagd om over bepaalde dingen extra na te denken", aldus de dichter en schrijver.

Metafoor
Voor Peter is het verhaal een metafoor voor het menselijk verlangen om iets extreems op te zoeken. "Iedereen jaagt op zijn witste walvis, iedereen haakt naar zijn diepste mogelijkheid. Ook de titel 'Poolkoorts' brengt dat onbestemde verlangen tot uitdrukking."

Het boek 'Poolkoorts' is in hardcover, telt 48 pagina's en is o.a. te verkrijgen bij Boekhandel Los in Bussum.