Ted van de Poll vertelt over de nieuwe activiteiten van de Volksuniversiteit.
Ted van de Poll vertelt over de nieuwe activiteiten van de Volksuniversiteit. Foto: Bob Awick

Seizoen begint met lezing over Rusland

BUSSUM Het nieuwe seizoen van de Volksuniversiteit wordt op donderdag 4 oktober officieel geopend door wethouder Geert-Jan Hendriks.

"Na de opening in de bibliotheek is er de traditionele jaarlezing, deze keer met Michel Krielaars. Hij is schrijver, oud-correspondent van Rusland en nu chef Boeken van het NRC", vertelt Ted van de Poll, die de pr en communicatie van de Volksuniversiteit doet. "De lezing 'Een muzikaal omlijste avond over Rusland en de Russische literatuur' gaat over de Russische literatuur en over het spanningsveld tussen de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie en de grote Russische schrijvers in die periode. Het wordt zowel een informatieve als een gezellige avond, want Michel neemt ook twee muzikanten mee."

De Volksuniversiteit Naarden-Bussum bestaat al 98 jaar. Het concept van de volksuniversiteit komt van oorsprong uit Engeland. "In de negentiende eeuw was het onderwijs op de universiteiten voor de elite en had een hele grote groep nauwelijks of geen toegang tot het onderwijs, vooral vanwege de armoede tijdens de Industriƫle Revolutie. Ze zijn toen met de Volksuniversiteit begonnen: een universiteit voor het volk. De eerste Volksuniversiteit van Nederland startte in 1915 in Amsterdam, die van Naarden-Bussum begon in 1920."
Ted vertelt dat de talencursussen al vele decennia de vaste kern van de Volksuniversiteit zijn en dat er daarnaast nog zo'n honderd andere cursussen, workshops, excursies en lezingen worden aangeboden op het gebied van cultuur, persoonlijke en creatieve ontwikkeling en hobby en vrije tijd, waar zo'n 1200 cursisten aan meedoen. Dit seizoen zijn er ook weer nieuwe activiteiten

"Nieuw is de Bridge Academie Naarden-Bussum. Bridgecursussen organiseren we al jaren, maar we hebben het nu in een nieuw jasje gestoken. De Bridge Academie is voor beginners tot gevorderden met een breed pakket aan cursussen. Ook hebben we nieuwe lezingen. Zo is er een serie van vier lezingen over West-Europese reis- en expeditieverhalen van mensen die heen en weer hebben gereisd zoals Vikingen, monniken, handelslieden, schrijvers, kunstenaars, soldaten, maar ook huisvrouwen. In deze serie worden een aantal van deze groepen besproken. De laatste lezing van deze serie gaat over een Nederlandse KNMI-expeditie uit 1882-1883 naar de Noordelijke IJszee. Er ging toen van alles mis en de mensen hebben zware ontberingen geleden, maar ze bleven doorgaan met hun onderzoek. De andere nieuwe serie lezingen heet 'Venster op het Midden-Oosten', een serie van zeven lezingen. Vier Midden-Oosten-deskundigen vertellen over de rijke, gevarieerde en fascinerende geschiedenis van het Midden-Oosten en de gevolgen hiervan voor de handelsrelaties met Europa."
De Volksuniversiteit gaat dit jaar meer aandacht besteden aan culturele tentoonstellingen. "We gaan zes tentoonstellingen bezoeken, samen met een deskundige gids die een mooie rondleiding geeft. Ook geven we lezingen over bepaalde tentoonstellingen waarbij de achtergronden worden uitgelicht, zodat je er voorbereid naartoe gaat. Nieuw is ook de workshop over het gebruik van je smartphone als filmcamera en hoe je van je opnames een leuk filmpje kunt maken."