Het buurtkoor zingt vooral liedjes van vroeger.
Het buurtkoor zingt vooral liedjes van vroeger. Foto: Bob Awick

Paar valse noten tussendoor mag
bij buurtkoor De Groene Longen

Een koor waarvoor je niet goed hoeft te kunnen zingen, met een dichter als dirigent. Het koor is drie jaar verder en heeft inmiddels een nieuwe dirigent.

BUSSUM "We waren in het begin iets te streng", vertelt Martha Ursem, een van de drie oprichters van het buurtkoor De Groene Longen. Toen ze in februari 2015 met het buurtkoor begonnen, was het eigenlijk alleen bedoeld voor bewoners van de Westereng, maar er meldden zich regelmatig mensen uit andere delen van Bussum 'aan de poort'.

Inmiddels bestaat het koor ruim drie jaar, is er een nieuwe dirigent en is het ledental met 24 mannen en vrouwen al geruime tijd stabiel. Ook zijn ze van locatie gewisseld. Ze zingen sinds vorig jaar in wijkcentrum Uit-Wijk. De medeoprichters Wanda Griffioen en Tjitske Muller zijn ook nog steeds van de partij en het stokje van de eerste dirigent, Judith Kamerman, is overgegaan naar Gaston Bannier, en die zingt ook mee.
Het gaat vrij losjes en ontspannen en dat is meteen het meest kenmerkende van het buurtkoor. Het doel is namelijk elkaar te ontmoeten door te zingen. Verplicht oefenen hoeft niet, er zijn geen optredens en een valse noot tussendoor is net zo welkom als een stem als een nachtegaal. "Het woord 'koor' is ook wel wat lastig, het schrikt sommige mensen af. Je hoeft echt niet zuiver te zingen. Niets moet eigenlijk: als je zin hebt. kom je en als je geen zin hebt of het komt niet uit dan hoef je je ook niet af te melden. Je komt, je zingt en je gaat", vat Martha het mooi samen. De enigen voor wie wel een afmeldplicht geldt, zijn de dirigent en de gitarist, Jaap Overbeeke. Zonder hen is het toch wat lastiger. Maar het is verder allemaal erg losjes. Martha herinnert zich een foto van toen het buurtkoor net begonnen was in 2015. "Toen stonden we allemaal netjes in een cirkel te oefenen. Dat doen we nu niet meer. We zitten vaak aan tafel, soms staan we op en soms beweeg je wat mee op de muziek."

Het koor treedt ook niet op. Soms maken ze wel een uitzondering. Onlangs hebben ze in De Antonius Hof met een aantal koorleden uit volle borst voor de bewoners gezongen. Maar ook dan geldt: wie zin heeft doet mee. Het repertoire breidt zich ook langzaam uit. Iedereen kan een liedje inbrengen en inmiddels is er een map van ongeveer dertig liedjes die regelmatig worden gezongen. Een specifiek repertoire hebben ze niet als koor. Wel zijn het voornamelijk liedjes van vroeger. Martha: "Die hebben echt verrassend en leuke teksten." Ze noemt 'Ome Jan' van Willeke Alberti en toch ook 'Heb je even voor mij' van Frans Bauer als voorbeeld. Wat ze nog wel een beetje missen, is muziek uit andere culturen. Bij de oprichting in 2015 hoopten ze dat er meer mensen uit andere landen zouden aanhaken, maar dat bleek lastiger dan verwacht. Het leek hen leuk om te zingen in verschillende 'moerstalen'. "Het zou leuk zijn om bijvoorbeeld ook Duitse, Engelse of Syrische liedjes te zingen."

Meezingen kan op woensdag van 19.15 tot 20.15 uur in wijkcentrum Uit-Wijk.