Yohana bij de opening afgelopen zaterdag.
Yohana bij de opening afgelopen zaterdag.

Yohana opent eigen kledingzaak

BUSSUM Yohana Flores heeft afgelopen zaterdag genoten van de opening van haar tweedehandskledingwinkel aan de Laarderweg 52. Een paar meiden showden hoe je er met een klein budget toch modieus uit kunt zien. Leren jasjes, merkschoenen en zelfs galajurken: niets is duurder dan 20 euro.

Yohana, ze komt oorspronkelijk uit Colombia, is geen onbekende in Bussum. Veel mensen zullen haar nog kennen van haar tijd bij de Stichting Vluchteling Gooi waar ze dagelijks tweedehandskleding verkocht aan de Clinge. "Die zaak bestaat niet meer, maar veel van mijn oude klanten weten mij nu weer te vinden. Ik krijg heel veel positieve reacties. Ze vinden het allemaal heel leuk dat ik weer kleding verkoop. Veel vrijwilligers helpen mij ook met het uitpakken van de zakken en het sorteren en ophangen in de winkel."

Heel veel keuze

De kleding is erg voordelig. Het goedkoopste is 2,50 euro, het duurste 20 euro. De keuze is ook enorm. Er staan heel veel rekken met gekleurde leren jasjes, winterjassen, jurken, shirts en blouses. Er zit ook merkkleding tussen en gympen van bijvoorbeeld Nike of Adidas. "Ik heb heel veel keuze. Het zou ook leuk zijn als mensen oude kleding willen inbrengen. Die kan ik dan verkopen voor weinig geld. Ik wil en kan hier niet rijk van worden, maar het is fijn als ik niet meer van een uitkering hoef rond te komen."

'Het is een soort buurthuis, iedereen krijgt aandacht'

"Ik sta altijd klaar voor mensen die weinig te besteden hebben. Ik ben mijn eigen zaak begonnen omdat ik een ongeluk heb gehad en daarna in de bijstand raakte. Dat wilde ik niet meer. Ik miste het werk, de mensen om mij heen. Met de winkel neem ik financieel een groot risico, maar wat ik hier doe is zo veel meer dan alleen kleding verkopen. Het is een soort buurthuis, iedereen krijgt van mij aandacht, een knuffel en een kopje koffie. Ik spreek veel mensen die het niet makkelijk hebben in het leven. Het is fijn als ik ze kan helpen, dat ze zich hier thuis voelen." Yohana kijkt erg positief naar de toekomst. Ze lijkt dan ook helemaal op haar gemak op de hoge kruk achter de toonbank. "Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik probeer iedere dag te groeien en positief te blijven", besluit ze.

By Yohana is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Het adres is Laarderweg 52 in Bussum.