Riegonda van Welie-Kaai vindt Bussum een geweldige plaats om te wonen.
Riegonda van Welie-Kaai vindt Bussum een geweldige plaats om te wonen. Foto: Bob Awick

'Bussum is voor mij een nieuwe gemeente met nieuwe uitdagingen'

Riegonda van Welie-Kaai is de nieuwe predikant van de Spieghelkerk en is zondag, tijdens een feestelijke dienst, ingezegend door emeritus-predikant Roelof Steenstra.

BUSSUM Sinds kort woont Riegonda (38) met haar man en drie jonge kinderen in Bussum. "Bussum is een gezellige plaats met veel jonge ouders en kinderen, leuke winkeltjes, koffietentjes en niet te vergeten de mooie natuur. Ik wandel graag over de hei met het geweldige weidse uitzicht."

"Wel vragen mensen vaak twee keer hoe ik heet, want ze vinden het een rare naam", vertelt een lachende Riegonda. "Ik heb die naam te danken aan mijn oma's, Henrike en Gonda. Mijn oma's heb ik daar dan ook vaak hartelijk voor bedankt." Riegonda is geboren in het kleine dorpje Almkerk, vlak bij Gorinchem, en op haar tweede verhuisd naar Rhenen voor het werk van haar vader, die daar toen predikant was. "Ik ben als domineeskind opgegroeid, maar had toen niet het idee om zelf ook predikant te worden. Maar zoals je ziet, weet je nooit hoe het leven verloopt."
Na haar middelbare school wilde ze niet meteen gaan studeren en door een lezing kwam ze in contact met een verpleegster die werkzaam was in Ghana. "Ik heb haar toen gevraagd of ze een vrijwilliger konden gebruiken voor de medische organisatie waarvoor zij werkzaam was. Na mijn eindexamen ben ik met haar meegegaan naar het noorden van Ghana. We zaten in de middle of nowhere en ik deed medische handelingen zoals kinderen wegen, bloed- en urinetestjes afnemen en heb ook kinderen in een weeshuis geholpen met Engels en rekenen en en ik heb Bijbelse verhalen voorgelezen. Het was een geweldige en indrukwekkende ervaring. Na ruim een half jaar in Ghana heb ik nog een paar maanden als secretaresse in een uitgeverij in Engeland gewerkt."

Na die avontuurlijke periode ging Riegonda rechten studeren in Leiden. Op jonge leeftijd wist ze al dat ze advocaat wilde worden. "De studie viel een beetje tegen. Ik miste de ziel en het nadenken over mensen. Mijn vader bracht me toen op het idee om, naast rechten, ook de studie theologie te doen. Ik ben toen in mijn tweede studiejaar van rechten begonnen met één vak en dat werden al snel meer theologievakken. Tijdens die studie heb ik geleerd vanuit verschillende disciplines als sociologie, psychologie en filosofie naar het geloof te kijken en dat vond en vind ik heel interessant. Na mijn studies rechten en theologie heb ik de domineesopleiding gevolgd. Je doet dan twee jaar allerlei stages en gaat werken in kerken. Door mijn stage in de Bavokerk in Haarlem zag ik hoe mooi het vak is en is mijn liefde voor de kerk gegroeid. Alle aspecten kwamen samen door gesprekken over het leven, moeilijke momenten zoals een begrafenis of ziekte, maar ook de mooie momenten als een huwelijk en de doop van een kind. Ik mocht tijdens de stage meekijken en de levenspaden meewandelen met de mensen uit de protestante gemeente." Riegonda vertelt dat ze in die periode ook op zoek was naar een partner en dat dat niet gemakkelijk was. "In mijn omgeving waren geen leuke christelijke mannen, maar het leven bestaat gelukkig uit veel verrassingen. Ik was op vakantie in Zuid-Afrika en daar stond hij, de man van mijn dromen. En die man was Maarten. Hij komt uit een gezin met vier jongens en Maarten was de enige van die vier die altijd hart voor de kerk heeft gehouden. De liefde was wederzijds: we zijn in 2011 getrouwd en zijn nog steeds heel gelukkig met elkaar."

Ook vertelt ze met veel passie dat ze zulke levensmomenten meeneemt in haar preken. "In de Spieghelkerk ga ik gemiddeld twee zondagen in de maand een preek houden. Een preek is eigenlijk een overdenking hoe je eeuwenoude Bijbelteksten weer levend kunt maken in onze cultuur en tijdgeest. We leven nu in een andere tijd, maar bepaalde aspecten zijn al 2000 jaar hetzelfde gebleven geleden, bijvoorbeeld de emoties van de mens, zoals boosheid, vreugde, opstandigheid, geluk, verdriet, wanhoop… Al die emoties komen in Bijbelse verhalen terug." Als predikant is Riegonda in 2010 begonnen in de Protestantse Gemeente Warmond. "Dat was een fijne tijd, maar omdat Bussum een grotere gemeente is dan Warmond, zag ik meer mogelijkheden. Wat mij het meeste aantrok in de Spieghelkerk is de kracht naar het zoeken van initiatieven om de mensen te bereiken en om leden op een positieve manier te benaderen. Die positieve energie voelde ik ook tijdens het sollicitatiegesprek en dat past echt bij mij. Ik zit hier helemaal op mijn plek."
Riegonda vertelt dat er tijdens de dienst in de Spieghelkerk op zondagochtend gemiddeld zo'n 120 mensen aanwezig zijn. "Naast de zondagse diensten probeert het bestuur van de kerk meer activiteiten te organiseren. Op creatieve wijzen wil de kerk ook doordeweeks
verbindingen leggen met dorpsgenoten om met elkaar in gesprek te gaan over de Bijbel, hedendaagse cultuur en actualiteiten. Daarnaast wordt er door het bestuur van de Vereniging Vrienden van het Spiegel andere waardevolle avonden, zoals de Spieghelavonden, georganiseerd. Ook is er onder twintigers, dertigers en jonge ouders veel behoefte aan spiritualiteit en zingeving. We willen als kerk ook gaan kijken wat we kunnen betekenen voor hen."