Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en het Gooi

Bussum in Europa

Vorige week besteedden we aandacht aan de Open Monumentendagen 2018, met als thema 'In Europa'. We schreven toen dat Europa zich vaak met oorlog en geweld aan onze grenzen heeft gemeld.

Het gevolg is dat de monumenten die daaraan herinneren nogal eens het karakter hebben van vestingwerken. Die moesten Europa juist buiten de deur houden. In onze eigen gemeente, Gooise Meren, vormen die vestingwerken na al die eeuwen zelfs een van de voornaamste toeristische trekpleisters, met Naarden-Vesting als onbetwist hoogtepunt. Ook de zogenoemde Werken in Bussum hoorden bij die verdedigingslinie.

Het Bussums Historisch Tijdschrift, uitgegeven door de Historische Kring Bussum en gratis verspreid onder de leden van de HKB, is zoals gebruikelijk in september, gewijd aan de OMD. Diverse aspecten van ons Europese verleden passeren de revue. Zo beschrijven Hans Mous en Klaas Oosterom hoe nog in de Eerste Wereldoorlog een extra linie aan de Vesting Naarden werd toegevoegd, ook al slaagde Nederland er toen in neutraal te blijven. Dat laatste gold niet voor België, dat de volle laag kreeg toen de Duitsers in september 1914 het land binnenvielen. Het gevolg was een invasie van Belgische vluchtelingen die naar Nederland moesten uitwijken en ook in Bussum terechtkwamen. Marcus van der Heide vertelt hun verhaal en in het bijzonder dat van de tragische Belgische patriot René de Clercq, die aan de verkeerde kant van de geschiedenis terechtkwam en in België ter dood werd veroordeeld.

Onze lokale held, Frederik van Eeden, werd beïnvloed door ideeën, modes zou je ze ook kunnen noemen, die in het Europa van zijn dagen opgeld deden. Nol Verhagen houdt ze tegen het licht.

Virginia Pinto Masís beschrijft hoe de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs met zijn uitbundige jugendstil-architectuur het werk van Wiggers de Vries beïnvloedde.

Frank de Groot gaat in op de jumelage van Bussum en Naarden met Valašské Mezirící en Uherský Brod in Tsjechië. En zo eindigen we in een Europa dat oorlog en geweld achter zich heeft gelaten.

Het Bussums Historisch Tijdschrift is in de boekhandel te koop voor € 7,50. Voor het dubbele bedrag bent u lid van de HKB en ontvangt u het tijdschrift driemaal per jaar in de bus!

Nol Verhagen

Afbeelding
Stadsplein Valašské Mezirící .
Palais de l'Electricité.
René de Clercq.