In februari 2016 werden de plannen bekendgemaakt.
In februari 2016 werden de plannen bekendgemaakt. Foto: Bob Awick

BIJ ANDREAS gaat deze maand echt van start

NAARDEN Een bijzondere mijlpaal voor het nieuwe Naardense podium voor klassieke muziek: BIJ ANDREAS. Na een aantal try-outs achter redelijk gesloten deuren wordt op 30 september het eerste openbare concert in de verbouwde Andreaskerk gegeven: de eerste in de reeks van zes die tot begin december gepland staan.

Voor Hankie Bruinsma, een van de initiatiefnemers van het muziekpodium, had de start, met een optreden van pianiste Daria van den Bercken, niet mooier kunnen zijn. "We kennen elkaar al heel lang en net als ons team van BIJ ANDREAS is ze begaan met jeugd en educatie. Tijdens haar concert zal ze dan ook een leerling-pianist introduceren bij het publiek." En daar is het de oprichters van de stichting ook allemaal om te doen geweest. Ze willen een podium zijn voor jonge, talentvolle musici.

Try outs al achter de rug

Hankie: "We organiseren daarvoor masterclasses en concerten en willen zo jonge musici de kans bieden hun talent verder te ontwikkelen." De begeleiding door diverse professionele musici is daar een essentieel onderdeel van.Verder komt er volgend jaar een Internationaal Piano Festival Naarden, een meerdaags festival met zes talentvolle eindexamenkandidaten van diverse conservatoria. Dit eerste concert in september is dus niet de akoestische vuurdoop voor de voormalige Andreaskerk. Die hebben ze al gehad. Onder meer bij de officiƫle opening in mei. Toen liet ook burgemeester Han ter Heegde zijn muzikale talenten horen. "Dat was echt heel bijzonder: hij kwam ook met een eigen compositie." Bij de try-outs kwamen ook nog een aantal andere ongekende talenten van vrijwilligers naar voren. "Iemand bleek ineens volwaardig barman te zijn en een ander was een geweldige zaalwacht, maar ook gastheer."

Meer informatie en kaartjes: www.bijandreas.nl