De schoonmaakactie concentreert zich op het Wilhelminaplantsoen.
De schoonmaakactie concentreert zich op het Wilhelminaplantsoen. Foto: Yvette de Vries

Een uurtje zwerfvuil oprapen met zo veel mogelijk mensen

Hij raapt zelf propjes op tijdens het sporten en wil zo veel mogelijk mensen aansporen om hun omgeving van zwerfvuil te ontdoen.

BUSSUM Wereldwijd gaan mensen op zaterdag 15 september de straat op voor World Clean Up Day. In Bussum wil Klaas Krook op die dag met zo veel mogelijk mensen in een uurtje zwerfvuil van de straat opruimen.

Compleet schone straten verwacht hij niet, maar hij hoop wel impact te maken met zijn actie. Hij startte een actie op Facebook en benadert, net als het clubje mede-organisatoren, zo veel mogelijk mensen binnen zijn netwerk. Het is de bedoeling dat de deelnemers, ze hebben er nu zo'n 30, ook hun netwerk en kennissenkring enthousiast krijgen om mee te doen. Hoe Klaas op het idee kwam? Hij raakte verwikkeld in een Facebookdiscussie over zwerfafval met twee Bussumers, Jochum Jarigsma en Barbro van der Ham. Toen ontstond het idee om aan te haken bij de wereldwijde opruimdag. Hij verbaasde zich over de enorme hoeveelheid zwerfafval. "Ik raap zelf altijd propjes op als ik aan het sporten ben." Misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar als iedereen twee propjes per dag op zou ruimen zijn de straten schoon, is het idee. "Dan heb je geen zwerfafval meer op straat. En als het schoon is gooien mensen minder snel iets op straat en dan houd je het ook schoon." Er ligt al een aardig draaiboek voor 15 september. In de ochtend gaan de deelnemers aan de slag in hun eigen straat en om 15.00 uur verzamelen ze bij het gemeentehuis. "Voor een rondje Bussum", aldus Klaas. Het gaat hem niet alleen om het opruimen. Hij wil ook bewustzijn creëren en dat lukt al aardig. "Op Facebook krijgen we wel wat likes, maar als ik mensen erover spreek dan merk ik dat het gaat leven." Ook willen ze tijdens de actie een paar acteurs inzetten die afval op de grond gaan gooien. "Mensen durven er vaak ook niets van te zeggen als ze iemand iets op de grond zien gooien." Door dit in scène te zetten willen ze omstanders laten zien hoe je zou kunnen reageren. Ze kiezen er bewust voor om pas in de middag op pad te gaan omdat het dan, het is toevallig ook Bussum Cultureel, lekker druk is op straat. Klaas verwacht niet dat iedereen opeens zwerfvuil gaat oprapen en hij gaat het zeker niet aan anderen opleggen. "Het moet vanuit jezelf komen. Het gaat erom dat je bewustzijn krijgt. Dat mensen over hun eigen gedrag gaan nadenken, het er met hun kinderen over hebben." Vanuit zijn werk is Klaas ook zijdelings met duurzaamheid bezig, maar vooral de geboorte van zijn eerste kind zette hem aan het denken en dat resulteerde in deze actie. "Je gaat dan verder denken dan het 'thuis op orde' hebben", legt hij uit.

150 deelnemende landen

De Clean Up-beweging werd in 2008 in Estland gestart. In dat jaar waren er alleen in Estland al 50.000 deelnemers. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Op 15 september start de Clean Up Day in Nieuw-Zeeland en eindigt 36 uur later in Hawaï.

Zie facebook: world cleanup day Gooise Meren.