Open Monumentendag in Naarden.
Open Monumentendag in Naarden. Foto: Bob Awick

Dit weekend Open Monumentendag

Thema voor de Open Monumentendag is dit jaar 'In Europa'; in het weekend zijn in Bussum en Naarden verschillende monumenten gratis te bezoeken.

BUSSUM/NAARDEN In Bussum en Naarden staan dit weekend de deuren van de monumenten open tijdens Open Monumentendag.

In Bussum is de aftrap op donderdag om 20.00 uur in de Wilhelminakerk met de documentaire 'Het Eerbetoon'. Zaterdag is er een uitgebreid programma. In de tuin en de kapel van het voormalige klooster Mariënburg is de Europese markt. Tussen 12.00 en 16.00 uur staan er kraampjes van winkeliers en organisaties met een Europese oriëntatie. Hapjes en drankjes, ijs, Goois bier en Hongaarse wijn zijn volop verkrijgbaar. Verder is er een architectuur-expositie. De Historische Kring Bussum organiseert in de kapel een serie korte lezingen door Bensdorp-nazaat Bim Bensdorp, architect Maarten Fritz en activiste Jehanne van Woerkom. Kinderen kunnen zich uitleven met Lego en op de djembé. Ook zijn er optredens van shantykoor Het Ruime Sop, Jiddische liedjes van Luc van Gessel en een veelzijdig repertoire van accordeonist Nicolae Stiuca. Burgemeester Han ter Heegde is aanwezig tussen 12.15 en 13.35 uur met om 14.00 uur de officiële opening met locoburgemeester Alexander Luijten en de ambassadeur van Tsjechië. Op zondag 9 september is er aandacht voor de Europese invloeden op de rijke architectuur in Bussum met een expositie in het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum en verzorgt de Historische Kring Bussum tussen 12.00 en 16.00 uur elk half uur een architectuurwandeling door het Prins Hendrikpark, een van de mooiste Bussumse villawijken waar vele architecten van naam en faam in uiteenlopende Europese stijlen hun 'stempel ' hebben achtergelaten. De wandeling is vanaf station Naarden-Bussum.
Open Monumentendag begint in Naarden op zaterdag om 21.00 uur met een gondelvaart vanaf de industriehaven. De opening is op zondag om 12.00 uur door wethouder Geert-Jan Hendriks bij de Oude Turfloods aan de Nieuwe Haven. Winkeliers en de horeca vullen op hun eigen manier het thema in met Europese hapjes, muziek, kindervermaak en een leuke prijsvraag. De Marktstraat en de Cattenhagestraat zijn zondag afgesloten voor het verkeer. In het stadhuis wordt door vrijwilligers uitleg gegeven over de geschiedenis van het gebouw. In de Oude Haven liggen historische schepen, zijn oude nautische ambachten zoals een palingrokerij, is een shantykoor en staan antieke auto's. Comenius Museum, Vestingmuseum, Weegschaalmuseum, Oude Begraafplaats, Grote Kerk en Stadsarchief zijn open voor het publiek. In Jachthaven Naarden kan het oudste nog bestaande woon-en-atelierschip 'de Zwerver' uit 1900, dat gebouwd is door kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp, bezocht worden.