Esther Lindhout (midden) aan tafel met vrijwilligers van 't Bussums GeheugenHuis.
Esther Lindhout (midden) aan tafel met vrijwilligers van 't Bussums GeheugenHuis. Foto: Bob Awick

GeheugenHuis is voor mensen met beginnende geheugenproblemen

Sinds twee maanden is er 't Bussums GeheugenHuis in wijkcentrum Uit-Wijk. Dit is een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende geheugenproblemen en hun mantelzorgers.

BUSSUM Esther Lindhout, sociaal werker in Gooise Meren, heeft het initiatief genomen om een Bussums GeheugenHuis te beginnen in de sfeervolle woonkamer van wijkcentrum Uit-Wijk. "In Bussum is voor deze doelgroep niet veel geregeld. We kregen steeds vaker de vraag of hier een GeheugenHuis kon komen."

In Huizen bestaat al zo'n vijf jaar een GeheugenHuis en dat is een groot succes. "Ik ben daar gaan kijken omdat ik me ervan bewust ben dat het aantal mensen met (beginnende) geheugenproblemen in onze gemeente toeneemt. Mensen moeten langer thuis blijven wonen want een bejaardentehuis, zoals wij dat van vroeger kennen, bestaat niet meer. Je hebt nu verpleeg- en verzorgingstehuizen, maar daar moet je dan wel voor in aanmerking komen en meestal is dat pas als de geheugenproblemen vergevorderd zijn. Voor mensen met lichte geheugenproblemen en hun mantelzorgers hebben we nu ook in Bussum een GeheugenHuis."
Esther is ook buurtwerker en als een inwoner een nieuw initiatief wil opzetten, kunnen ze contact met haar opnemen. "Als iemand met een idee komt, ondersteun ik dat en gaan we kijken of we dit idee in het wijkcentrum kunnen faciliteren. Zo is ook het GeheugenHuis ontstaan en kunnen we mantelzorgers even de zorgen uit handen nemen. Voor een partner, kinderen, familie, buren en vrienden is het best zwaar om altijd voor iemand met geheugenproblemen te zorgen en met het GeheugenHuis kunnen we hun ondersteunen, naar hun verhaal luisteren en hebben ze even tijd voor zichzelf."
"Het GeheugenHuis is vooral gezellig, maar we bieden ook geborgenheid en veiligheid en de bezoekers kunnen doen wat ze leuk vinden zoals een spelletje, maar een wandeling maken is ook een mogelijkheid. Er is bijvoorbeeld een vrijwilligster die creatief is en dan kunnen bezoekers schilderen of tekenen. Je kunt ook langskomen voor een praatje, een kopje koffie of een lunch. We bieden ook emotionele steun en geven informatie en advies. Zo kwam er laatst een meneer die vertelde dat hij af en toe last heeft van geheugenverlies en of ik iemand wist die hem kon helpen om dit tegen te gaan door bijvoorbeeld oefeningen te doen. Ik heb toen contact gezocht met een casemanager dementie met de vraag of ze contact met die meneer wilde opnemen. Als sociaal werker heb ik een groot netwerk en kan ik mensen helpen, daar kunnen ze dus ook voor langskomen. Het GeheugenHuis is er ook voor inwoners met een GGZ-achtergrond en voor mensen die zich eenzaam voelen. Iedereen is welkom, maar ik weet ook dat de eerste stap voor sommige inwoners moeilijk is. Ik hoop dan ook dat ze door dit verhaal die stap wel durven te zetten en langskomen om zelf te ervaren wat het GeheugenHuis voor ze kan doen."
Het GeheugenHuis werkt samen met vrijwilligers zoals Alie Dwars. Op de donderdagmiddag doet Alie de creamiddag en nu ook het GeheugenHuis op de vrijdagochtend. Alie vertelt dat ze tien jaar voor haar demente man heeft gezorgd en uit ervaring weet hoe het is om dat op je te nemen. "Door mijn eigen ervaring ga ik ook in gesprek met inwoners met beginnende geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Een man die jaren voor zijn dementerende vrouw heeft gezorgd die nu in een verpleeghuis zit, moest echt zijn verhaal kwijt en ik kan dan het gesprek aangaan omdat we lotgenoten zijn. Je kunt ervaringen uitwisselen en elkaar steunen met dit soort gesprekken. Ik zag tijdens het gesprek dat hij rustiger werd omdat ik weet hoe moeilijk het is als je partner niet meer thuis woont. Het is echt een groot verlies. Ook doe ik graag spelletjes zoals Memory voor het geheugen, maar wat ik echt belangrijk vind is dat we de inwoners gezelligheid kunnen geven en dat je ziet dat ze vrolijk worden in de gezellige en warme woonkamer van het wijkcentrum."
Dat een GeheugenHuis belangrijk is, komt omdat dementie flink toeneemt in Nederland, laat Cees Croes, voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling Gooi en Omstreken, weten. "Op dit moment hebben 270.000 mensen in Nederland dementie en dat groeit door tot 500.000 in 2040. Van de vrouwen krijgt één op de drie ermee te maken en dat komt omdat vrouwen vaak ouder worden dan mannen. In het algemeen krijgt één op de vijf inwoners dementie. Boven de negentig jaar heeft meer dan 40 procent te maken met dementie. Ook in Gooise Meren neemt dementie flink toe en daarom denk ik dat er meer GeheugenHuizen moeten komen. Dit GeheugenHuis is dan ook goud waard."
Het GeheugenHuis aan de Dr. Schaepmanlaan 10 is elke vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur open. De kosten zijn inclusief de lunch 5 euro. "Het is wel de bedoeling dat het GeheugenHuis gaat groeien en dat we meerdere dagdelen per week open kunnen zijn. Ook hebben we vrijwilligers nodig die inwoners thuis kunnen ophalen en terugbrengen. Als je dat leuk vindt, neem dan contact met me op."

Voor informatie of aanmelding kan er contact opgenomen worden met Esther, 06-27025703 of mail naar elindhout@versawelzijn.nl.