Wie zijn de mensen 'achter' de interviews met de burgemeester? Nanny Blank heeft ze aan tafel. Ruud Bochardt (rechts) geeft instructies.
Wie zijn de mensen 'achter' de interviews met de burgemeester? Nanny Blank heeft ze aan tafel. Ruud Bochardt (rechts) geeft instructies.

GooiTV blijft zichzelf vernieuwen en wil uitbreiden naar Hilversum

Het maken van lokale televisie, dat is waar Ruud Bochardt zijn hand niet voor omdraait. De omroepman zet zich in voor goede lokale journalistiek, verbinding én vernieuwing.

BUSSUM Ruud Bochardt en zijn team van 20 vrijwilligers maken zich niet alleen op voor een nieuw tv-seizoen, ze vieren vanaf deze maand ook hun 5-jarige bestaan. GooiTV is uitgegroeid tot een vaste waarde en zet zich in om iedere week weer mooie, lokale programma's te maken.

In de tv-studio aan de Mariastraat is het op donderdagochtend een drukte van belang. Camera's worden door Frits van den Berg neergezet, Roland Simke controleert het geluid, presentatrice Nanny Blank werkt nog aan haar introductietekst en de gasten krijgen een microfoon om. Ruud checkt meerdere malen of alles goed staat. Hij is niet snel tevreden. Het liefst wordt alles in één keer goed opgenomen en wordt er zo min mogelijk geknipt in de programma's. En dan, als alles goed staat, telt Ruud af en beginnen de opnames.
Nanny start haar interview met de journalisten die de tv-items 'In gesprek met de burgemeester' verzorgen op GooiTV. Het gaat om Ingmar Meijer (Gooi en Eembode Hilversum), Herman Stuijver (Weekblad Wijdemeren) en Sjoerd Stoop (BussumsNieuws). Nanny bevraagt ze in het kader van het 5-jarige jubileum van de zender. Het idee is om een spontaan gesprek te voeren en nader kennis te maken met de mensen achter de tv-programma's. De heren vertellen over hun ervaringen met de burgemeesters, hoe ze omgaan met lastige dossiers en hoe ze het interview voorbereiden. "Het gesprek liep volgens mij goed door en ik denk dat de kijker jullie nu iets beter heeft leren kennen", blikt de vrolijke Nanny terug met de gasten.
Zoals gezegd komen er de komende maand meer uitzendingen over de mensen achter de zender. "Het was vijf september 2013", herinnert Ruud zich nog de eerste keer dat de zender begon met uitzenden. Hij was toen al bekend in het medialandschap: zo werkt hij voor omroep Hilversum en maakte hij in opdracht van de NCRV televisieprogramma's. "Samen met een clubje van omroep Hilversum begonnen we aan GooiTV. Ik weet nog dat we een goede start hadden met leuke programma's en veel ideeën, maar na een week of drie moesten we al improviseren omdat we niet genoeg mensen hadden. Ik hoopte toen dat we de kerst konden halen," blikt hij lachend terug. "We hebben gelukkig nu continuïteit in vrijwilligers en dat is heel belangrijk. De ploeg is divers; we hebben medewerkers tussen de 17 en 70 jaar oud met verschillende achtergronden en opleidingsniveaus. We zijn ook een erkend leerbedrijf en dat betekent dat we ook regelmatig stagiaires hebben rondlopen die een media-opleiding volgen."

"GooiTV is flink gegroeid en we hebben echt onze plek gevonden. We hebben onszelf op de kaart gezet met diverse items. Zo deed oud-burgemeester Henk Heijman van Bussum in onze uitzending de uitspraak dat hij zijn huis nog moest verkopen. Later bleek dat een huurhuis te zijn. De uitspraak zorgde voor vreselijk veel commotie. Uiteindelijk legde Heijman door deze uitspraak zijn functie als burgemeester neer. GooiTV stond hiermee wel in één klap op de kaart." Een ander opvallend moment uit de geschiedenis van vijf jaar lokale tv waren de vreselijk trieste uitzendingen over de nasleep van de MH17-ramp. "Onze beelden werden landelijk uitgezonden. Hiermee konden we dus met een lokaal onderwerp ook landelijk ons steentje bijdragen."

Vindbaarheid

"Ik ben niet ontevreden over de meest recente cijfers van het kijk- en luisteronderzoek." Kritiek krijgt de zender nog weleens op de beeldkwaliteit van de uitzendingen en de vindbaarheid van het kanaal. Hoe zit het daarmee? "Soms zijn de uitzendingen wat korrelig of gelig. Het is vervelend, maar het ligt niet aan ons. Wij leveren de beelden in hoge resolutie aan bij Ziggo en KPN, maar die zetten de beelden terug naar standaardkwaliteit. En dat zie je. Ze doen dat met alle uitzendingen van lokale omroepen, wij kunnen daar niets aan doen. Wat betreft onze vindbaarheid, we zitten op de kabel en hebben ook op YouTube een kanaal. We horen ook dat mensen ons verwarren met NH (voorheen RTV Noord-Holland). We blijven doorwerken aan onze naamsbekendheid zodat we zo veel mogelijk mensen kunnen bereiken met onze lokale programma's", besluit hij optimistisch.