Van pallets worden de hutten gebouwd.
Van pallets worden de hutten gebouwd. Foto's: Bob Awick

Wie bouwt deze week de mooiste hut? Week twee Vestingeiland is gestart

Van verre hoor je al het getik van de hamers en zie je een grote rookwolk boven het eiland hangen. De tweede week van Vestingeiland is volop bezig.

NAARDEN Het Vestingeiland heeft dit jaar het thema boerderij. Dik 250 kinderen en zeker 30 begeleiders zijn hier van maandag tot en met vrijdag bezig. Ze bouwen hutten, vermaken zich met spelletjes en andere activiteiten. Slapen doen ze thuis om de volgende dag weer verder te spelen.

De jongens en meiden, fiftyfifty verdeeld, vermaken zich goed. Deze tweede week komen met name de iets oudere kinderen. De week is populairder dan de eerste, en dat komt doordat ze nu ook nepgeld krijgen en daarmee kunnen 'gokken'. Ze timmeren bijvoorbeeld om en om op een spijker totdat deze in een plank zit. Wie wint, verdient meer nepgeld. De week is zo populair dat ook dit jaar weer veel kinderen zijn uitgeloot. Jammer, maar het is niet anders. Er zijn bijna 800 aanmeldingen en er is maar plek voor 500 kinderen, verdeeld over twee weken. Een derde week invoegen is geen optie, de vrijwilligers zijn hier al druk genoeg mee.
Een van de vrijwilligers is Heleen van der Meer. Als kind heeft ze niet meegedaan aan Vestingeiland, maar de meeste andere vrijwilligers wel. "Alle kinderen zeggen hun laatste jaar; als ik 16 ben dan kom ik terug om te helpen. Dat gebeurt natuurlijk niet altijd, maar veel van de leiding is hier al jaren. Ik kwam er zelf bij toen ik 16 was omdat ik met een vriendin meeging. Ik doe het nu al acht jaar met veel plezier."
Om het terrein op te komen moeten alle kinderen - ze zijn tussen de 8 en 12 jaar oud - over een geïmproviseerde brug het eiland op. Daar is een grote open plek waar het vuur brandt, bankjes staan eromheen en er zijn een paar tentjes. Daar is de leiding bezig met het schillen van fruit, limonade wordt ingeschonken en worstjes liggen al klaar op een stokje om straks op te warmen op de barbecue. De kinderen zijn ondertussen bezig in het bos. Overal werken groepjes aan hun constructie. De pallets gaan op elkaar en steeds hoger. De mooiste hut gaat vrijdag op het vuur. Dat wordt gedaan met een vuurshow met een vuurspuwer.
"Gelukkig is het vuurverbod opgeheven. Afgelopen week mochten we geen vuur maken. Erg jammer natuurlijk. Het bekende dus ook geen barbecue én we hadden de pech dat er blauwalg was waardoor het zwemmen niet doorging. Gelukkig kon afgelopen vrijdag, nadat het verbod was ingetrokken, toch de winnende hut van week één worden opgebrand. Het hout van de andere hutten wordt opnieuw gebruikt in deze vakantieweek. Vrijdag gaan we opnieuw de winnende hut verbranden en dan gaan ook de rest van de pallets langzaamaan op het vuur. Gelukkig, want anders hadden we alle pallets moeten afvoeren."
Heleen is zeer tevreden over het Vestingeiland. "We hopen zo nog vijftig jaar door te kunnen gaan," besluit ze met een grote glimlach op haar gezicht.

Klusspullen 'kopen' met nepgeld.
Teamwork.
Kampvuur brandt weer.