Afbeelding

Rood-wit en bloedlink

Klinkt als spannend verslag over een of ander kwaadaardige voetbalclub. Niets is minder waar. Het gaat om een spinnetje. Uit een Bussumse tuin.

Vriend Mark, inmiddels bekend om zijn detectorvondsten, haalt niet alleen leuke dingen uit de grond, hij gebruikt ook zijn getrainde blik om te kijken naar diertjes die óp de grond rondscharrelen. Zo kwam hij kort geleden in zijn eigen tuintje, aan de Laarderweg, schuin tegenover de Kringloopwinkel een nogal woest ogend spinnetje tegen.
Hij stuurde de foto's meteen naar mij toe. Alsof ik alles weet, maar deze spin had ik nooit eerder gezien en dus riep ik de hulp in van Google. Was niet zo moeilijk en kreeg meteen wat ik wilde weten. Het blijkt te gaan om de rood-witte celspin (Dysdera crocata). Is niet zeldzaam en komt overal in de wereld voor waar het lekker weer is. Het spinnetje is niet veel groter dan 5,5 mm, maar heeft geduchte kaken met giftanden erin. Deze kaken zijn in verhouding enorm sterk. Dat moet ook, want het favoriete voedsel van deze roofspin zijn pissebedden. En deze kleine kreeftachtigen hebben een heel stevig pantser, maar de kaken van de rood-witte celspin gaan er goed doorheen. We weten nu ook dat deze felle spin te vinden is in tuinen tussen plantenafval en onder stenen, op al die plekken waar ook de pissebedden te vinden zijn. De beet is voor de mens hoogst onaangenaam. Je kunt er misselijk en duizelig van worden en het voelt bepaald niet lekker aan. Dus toch een beetje oppassen!