Hovenier Ruisendaal maakt zich grote zorgen over het groenbeleid op Landgoed Nieuw Cruysbergen.
Hovenier Ruisendaal maakt zich grote zorgen over het groenbeleid op Landgoed Nieuw Cruysbergen.

'Op het terrein ligt nog puin van de aannemer, dode takken en onkruid'

Ronald Ruisendaal woont op Landgoed Nieuw Cruysbergen. Hij is hovenier en vertelt dat hij zich ernstig zorgen maakt over de natuur op dit nieuwbouwproject.

BUSSUM Ronald is een echte Bussummer. "Ik ben geboren en opgegroeid in de Visserstraat. Nu woon ik sinds maart samen met mijn vriendin midden in de natuur op Nieuw Cruysbergen. Het is fantastisch om na je werk hier naartoe te rijden want ik krijg elke keer weer een vakantiegevoel, maar het kan nog fijner zijn om hier te wonen."

En dan bedoelt Ronald (52) het groenonderhoud. "Ik heb al jaren een eigen hoveniersbedrijf dus ik weet alles van planten en bomen en hoe je daar mee om moet gaan. Op het terrein zie ik dat de nieuwe bomen het niet gaan overleven omdat ze, vooral tijdens de droge periode, geen water hebben gekregen. Ook zijn zo'n dertig bomen, die een kroondiameter krijgen van 10 tot 15 meter, op 20 m2 geplant en die gaan het niet overleven. Andere bomen zijn geplant onder de bomen die er al staan en die nieuwe bomen kunnen niet groeien omdat ze geen licht krijgen."

Ronald vertelt dat de bewoners verplicht 4.000 euro moesten investeren tijdens de aankoop van de woning. "Het bedrag is naar de gemeente overgemaakt voor onder andere onderhoud van het groen en aankoop van nieuwe planten en bomen. Als ik hier rondloop, word ik verdrietig. Er zit geen structuur in het aanplantbeleid, geen onderhoud en geen communicatie vanuit de gemeente naar de bewoners toe. Je ziet dat er een verkeerd beleid is gevoerd en dan weet ik echt waar ik het over heb. Als je kijkt bij de nieuwe parkeerplaatsen dan zie je dat de geplante beukenhagen overwoekerd worden door onkruid dat ongeveer 2 meter hoog staat en niet wordt weggehaald. Met de buren hebben we het stuk grond achter ons huis aan de weidekant aangepakt. We hebben een terras dat overgaat in de gemeentegrond en omdat de gemeente niets heeft opgeruimd, hebben we zelf het puin, die de aannemer had achtergelaten, en het onkruid weggehaald en gras ingezaaid. De gemeente is komen kijken en vertelde ons dat dit niet had gemogen en dat ze nu gaan handhaven. We zijn benieuwd hoe ze dit gaan aanpakken want we gaan dat stuk grond niet gebruiken om onze tuinen groter te maken."

Looizuur vrij

Naast de woning van Ronald staan eikenbomen en daar maakt hij zich zorgen over. "Als eikenbladeren verteren komt er looizuur vrij. Dit zuur kan het platte dak en metaal van ons huis aantasten met als gevolg gaten in het dak en dakgoten. Toen we het huis kochten, hebben we aan de gemeente gevraagd of ze de overhangende takken konden weghalen en daar gaven ze toestemming voor. Tot nu toe is er geen actie ondernomen. Daarom heb ik aangeboden om de takken op eigen kosten weg te laten halen door vakkundige mensen. Het antwoord van de gemeente was dat dat niet nodig is want ze gaan het zelf doen. Wanneer blijft dan wel de vraag? Bij de bouw heb ik ook een lichtberekening aangevraagd omdat ik aan de bosrand woon en niet altijd overdag verlichting binnen aan wil hebben. Op die vraag heb ik tot nu toe ook geen antwoord gekregen. De toestemmingen worden mondeling toegezegd en dan is het moeilijk zaken doen."

"Als de gemeente de bewoners belooft dat ze in het najaar van 2017 alles zouden aanpakken en dat er dan nog steeds zwerfafval ligt, veel dode en overhangende takken, puin van de aannemer en je ziet dat er planten en bomen zijn geplant voordat het is opgeruimd, vind ik dat echt niet kunnen. Dit is geen goed beleid. Het lijkt wel een vuilnisbelt waar we nu op wonen en dat hadden we niet verwacht. Wat ons ook is meegedeeld, is dat het GNR het onderhoud volgend jaar gaat overnemen van de gemeente met de voorwaarden dat het terrein eerst moet worden opgeruimd. Het GNR gaat in principe niets doen aan het onderhoud van het groen."
Het geeft geen goed gevoel, aldus Ronald, dat je steeds van het kastje naar de muur wordt gestuurd. "Wij, de bewoners, hebben het gevoel dat de gemeente onze problemen niet serieus neemt. Dat is jammer want we wonen in een geweldig natuurgebied. Als we 's avonds op het terras zitten, is het een paradijsje met het vrije uitzicht. Je ziet konijnen en vosjes lopen of een buizerd die net een ringslang te pakken heeft gekregen. We genieten er elke dag van."

Er zit geen structuur in het aanplantbeleid van de gemeente

Uitzonderlijke droogte

De gemeente Gooise Meren laat in een reactie weten dat ze een lange periode van uitzonderlijke droogte achter de rug hebben. "Daar valt gewoon niet tegenaan te sproeien. Dat neemt niet weg dat het groenonderhoud op Landgoed Nieuw Cruysbergen zeker beter had gekund. Daarover en over andere zaken gaan we op zeer korte termijn in gesprek met de Kopersvereniging Nieuw Cruysbergen. Donderdag gaat een aannemer de staande en dode aftakelende bomen verwijderen. De stammen worden gebruikt om een parkeerplaats aan de noordzijde aan de toegangsweg in te richten. Op een aantal locaties wordt ook jonge aanplant, die de zomer niet heeft overleefd, gezaagd. Daarnaast worden de bosranden rondom de ingang uitgemaaid, zodat de aanplant weer vrij komt te staan", laat de gemeente weten.