Achterin spelen Pim en Richard tegen elkaar. Rechts voor speelt Roel.
Achterin spelen Pim en Richard tegen elkaar. Rechts voor speelt Roel.

Het spel 'Stratego' is voor deze mannen veel meer dan alleen een bordspelletje

Wat gebeurt er bij het WK Stratego? We namen een kijkje in het Vestingmuseum.

NAARDEN De aftrap van het WK Stratego. We brengen een bezoek op donderdag. Kanonniers laten een kanonschot horen en het spel kan beginnen. Voor wie het niet kent - Stratego is een bordspel gebaseerd op oorlog. Het evenement past qua setting prachtig in de Vestingstad.

Rood speelt tegen blauw. Spelletjesfanaten uit Nederland, Duitsland, Engeland, Griekenland en Frankrijk zijn bij elkaar gekomen om samen te spelen. De mannen, te jong om oud te zijn en te oud om jong te zijn, staan onder tijdsdruk. Ze denk na over listige zetten, nieuwe strategieën en aanvallen. Een bom ontploft, een verrassingsaanval wordt opgezet. Het Wereldkampioenschap Stratego is een wereld op zich.

Daar zitten de mannen aan hun tafeltjes achter het bekende bordspel. Roel Eefting is erbij, hij staat derde op het moment dat we een bezoek brengen aan de eerste wedstrijdjes. Eefting is doelbewust, wil graag wat vertellen maar er is bijna geen tijd tussen de vele spelletjes door. Hij heeft veel ervaring met het spel, werd al eens wereldkampioen. "Vandaag ga ik voor het verrassingselement en let ik extra op de non-verbale communicatie van mijn tegenstanders."

Het spel moet weer door. Spelleider Tim Slagboom van de Strategobond Nederland is de man van de klok en de scores. Hij vertelt dat het Vestingmuseum een prachtige plek is voor het WK. "Dicht bij de Randstad, het bevalt hier goed."

Terwijl de mannen spelen komt de Engelsman Richard Ratcliffe aangelopen. Hij is oud-wereldkampioen. Nu staat hij ook hier in Naarden, klaar om mee te doen. Winst? Dat zit er niet in denkt hij. "Ik ben niet zo in vorm. Ik speelde vroeger 400 spellen op een dag. Ik deed niets anders." Hij is minder fanatiek geworden vertelt hij, terwijl hij nog even de tatoeage op zijn onderarm toont waar in grote letters het woord STRATEGO in kapitalen te lezen valt."

Sfeer proeven

'Een drankje drinken, napraten over het spel. Het is ook een sociaal gebeuren'

Aan de tafel is de Rotterdammer Pim Niemeijer lekker op dreef. "De eerste dag proeven we de sfeer en spelen we met 8 in plaats van 40 stukken. Ik speel omdat ik zin heb, niet omdat ik moet." Pim en Richard spelen ook tegen elkaar. Pim wint. Aan het eind van de dag blijkt hij Pim ook de winnaar te zijn van dit onderdeel, genaamd Stratego Barrage. Pim was al het hele weekend favoriet, hij werd meermaals wereldkampioen in de klassieke variant. "Omdat ik al veel vaker heb gewonnen zie ik wel dat iedereen extra zijn best doet. Ze vinden het een uitdaging. Ze willen uiteraard heel graag van mij te winnen. Maar daar ben ik niet gevoelig voor", lacht hij.

Voor Richard was de winst van Pim niet zo'n verrassing, maar hij komt niet alleen voor het spel. Hij komt ook over naar Nederland voor de saamhorigheid. "We slapen in Jan Tabak en hebben veel contact met alle spelers. Een drankje drinken, napraten over het spel en de wedstrijden. Het WK Stratego is vooral ook een sociaal gebeuren."

Geslaagd WK

Na het Vestingmuseum ging het toernooi verder in het Arsenaal. Daar stonden het WK junioren, het klassieke WK en het WK landenteams op het programma. "We hadden opvallend veel jonge winnaars. De top 5 bestaat uit deelnemers die 20 jaar of jonger zijn. Voor ons was dit het meest internationale Wereldkampioenschap Startego tot nu toe. We kijken dan ook terug op een geslaagd WK," aldus organisator Slagboom.