Aya de Lange en Saskia Simons hebben nog flink wat plannen, ook met de tuin.
Aya de Lange en Saskia Simons hebben nog flink wat plannen, ook met de tuin. Foto: Yvette de Vries

Podium deMess: met nog meer literaire cafés, jazz, cabaret en documentaires

NAARDEN Twee jaar geleden stond alles nog zo'n beetje letterlijk en figuurlijk in de steigers en nu staat het tweede theaterseizoen alweer voor de deur. De opening is zaterdag met een barbecue een dragqueenshow; de eerste van de 120 voorstellingen die deMess voor dit theaterseizoen in de planning heeft staan. Een spectaculaire start volgens een van de initiatiefnemers Aya de Lange.

Die 120 is een flink aantal, vertelt Aya. Vorig jaar waren het er honderd en dat is al een veel voor een kleinschalig theater als deMess eigenlijk is. Ze kijken dan ook terug op een succesvol eerste jaar. "We hebben 3.500 bezoekers gehad met een bezettingsgraad van 51% en we draaien volledig op vrijwilligers."
En het succes smaakt naar meer. Zo willen ze het aantal bezoekers komend jaar verhogen, het buitenterras opknappen, nog meer samenwerkingsverbanden aangaan, meer variatie in het programma en de organisatie verder professionaliseren. Maar, wel met de sfeer en charme zoals die er nu is. DeMess draait volledig op vrijwilligers en dat is volgens Aya ook vanaf het begin al de grootste kracht van het theater. "Er is voor iedereen een plek hier, het voorziet in een behoefte en het geeft ook gezelligheid." Het is volgens haar ook een van de redenen dat veel artiesten en kunstenaars hier nu al graag terugkomen. Ze noemt als voorbeeld Erik van Muiswinkel. Vanaf dit seizoen gaan ze ook samenwerken met muziekgroep Splender. Een Amsterdams initiatief uit 2010 dat al heeft aangegeven dit jaar aan het Adriaan Dortsmanplein te komen optreden. Voor dit seizoen staat ook weer een fotocursus gepland, de mess talks en literaire en politieke cafés en documentaires worden voorgezet en verder uitgediept. Verder zijn er tal van bandjes en artiesten die het podium betreden. Bekende en minder bekende namen zoals Anouk Dorfmann (chansons), Vera van der Poel (pop met jazzy inslag), Jenny Arean & Ivo de Wijs (cabaret) en Nadia Wijzenbeek (klassiek). Op vrijdag 7 september is er een eerbetoon aan Ramses Shaffy met Shaffy85. In de plannen voor dit theaterseizoen is er ook flink wat ruimte voor voorstellingen en activiteiten voor de jeugd en jongeren. Met optredens van het studentencabaret uit Groningen hoopt de organisatie vooral ook de groep jongeren tussen de achttien en dertig aan te spreken. Specials voor kids zijn ook nieuw. Aya: "Voor kinderen van vier tot acht gaat Brechje Janssen theaterles geven." Het leuke daaraan vindt Aya dat deMess, in feite een start-up, ook andere start-ups de ruimte geeft. Met de voorleesvoorstellingen van Jacques Vriens en het voorleesontbijt van Ted van Lieshout en Philip Hopman is er flink wat te beleven voor de jeugd.

Meer informatie is te vinden op: www.demess.nl.