Afbeelding
Foto: Picasa

Een uitgelezen boek

Wereldreis van onderzeeboot

"Klaar voor onderwater!" Dit boek beschrijft de tocht die de onderzeeboot K XVIII (K 18) in 1934/1935 maakte van Den Helder naar Soerabaja. Tijdens de tocht, die 8 maanden duurde, werden 13 havens bezocht in Zuid-Amerika, Afrika en Australië. M.S. Wytema was de auteur. Tijdens de tocht werden ook filmopnamen gemaakt ten behoeve van een documentaire. Het gebonden boek telt 298 pagina's plus ongenummerde foto-pagina's met een route kaart en 120 foto-illustraties en tekeningen. Het boek sluit af met een lijst van namen van bemanningsleden. Andries Blitz gaf het boek in 1936 uit.

Tijdens de tweede wereldoorlog bracht de K 18 diverse Japanse oorlogsschepen tot zinken. Het schip werd beschadigd en later onklaar gemaakt omdat de val van Soerabaja onafwendbaar was en het niet in staat was te vluchten. Gedurende de bezetting werd K XVIII gelicht en door de Japanners gebruikt. Op 15 juni 1945 werd het schip getorpedeerd door de Britse onderzeeboot.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 20. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.