Verdachte voelt zich erin geluisd

BUSSUM Het is de tweede keer dat de 46-jarige Huizer volgens zijn eigen zeggen 'er is ingeluisd door vrienden'. Dinsdag stond hij bij de rechtbank Utrecht terecht op verdenking van het medeplegen van het houden van een hennepkwekerij in 2014 aan de Koekoeklaan. De officier van justitie eiste 150 uur werkstraf waarvan 50 uur voorwaardelijk en een ontnemingsvordering van 99.505 euro.

De Huizer hoort de eis hoofdschuddend aan. Niet hij is schuldig, maar zijn vriend bij wie hij van februari tot oktober 2013 op de Koekoeklaan woonde. De hennepkwekerij met 245 planten was van hem. Hij, de verdachte, verrichtte in die hele periode voor 300 euro sporadische hand- en spandiensten. De opbrengst van de hennepplanten ging naar zijn vriend. De verdachte hoest een aantal keren. Zijn longen werken nog maar voor 30 procent. Hij is ziek, heeft geen werk en geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij vraagt zich af waar hij dat grote bedrag ooit van moet betalen?
De officier van justitie heeft weinig clementie met de Huizer. Het verhaal dat hij slechts af en toe betrokken was doet zij af als ongeloofwaardig. "U ging mee om hennepplanten te kopen, onderhield de planten, regelde knippers, telde de opbrengst en betaalde het tv-abonnement en een paar keer de huur. Dit noem ik medeplegen aan het hebben van een hennepkwekerij." De politie ontdekte de hennepkwekerij nadat zij een vreemde warme geur uit het openstaande kelderraam roken, ook maakte de woning een onbewoonde indruk en was er niemand op het adres ingeschreven. De politie belde aan en de vriend van de verdachte deed open die gelijk bevestigde dat er een kwekerij was. Op de vraag van wie de kwekerij was, noemde de man de naam van de Huizer. De officier: "U wijst allebei naar elkaar. Terecht, want in mijn ogen bent u allebei medeverantwoordelijk." De raadsman vroeg de rechtbank de eis van de officier omtrent de ontnemingsvordering niet te volgen. Hij wees op de ondergeschikte rol die de Huizer heeft gehad en het feit dat hij slechts 300 euro aan de kwekerij heeft verdiend. Over twee weken is de uitspraak. (Argos)