De grijze bak kan behoorlijk stinken in de zomer.
De grijze bak kan behoorlijk stinken in de zomer. Foto: Bastiaan Miché

Artis in Bussum

BUSSUM Vanzelfsprekend zie ook ik de noodzaak van het streven naar een meer duurzame wereld. Een zomer waarin Bussum doorgaans meer deed aanvoelen als broeierig Bangkok, maakte dit bewustzijn alleen maar groter.

Echter, het contrast tussen de wijze van afvalverwerking in onze voormalige woonplaats Amsterdam en het wagenpark aan kliko's dat onze oprit in Bussum huisvest is wel extreem groot.

Een zak voor PMD (lees: plastic) afval, een zak voor de rotte komkommer en het appelklokhuis, welke beide weer toebehoren aan een respectievelijk grijs-oranje en groene container. Daarnaast nog een container waarin oud papier en karton haar laatste rustplaats vindt, en een 'kingsize' bak voor alles wat daar tussenin zit.

Luierbak

Deze laatste staat binnen ons gezin overigens voornamelijk bekend als de 'luierbak'. Iets wat niet echt een geurloze combi bleek met de tropische temperaturen van de laatste weken. De omvang van het ongedierte dat zijn intrek heeft genomen in de broeierige luierbak deed nog het meest denken aan een nieuwe dependance van Artis in Bussum. Wellicht hadden wij onze vakantie deels kunnen financieren door kaartverkoop aan de voordeur.
Niet alleen de meest uiteenlopende vliegsoorten, maar zeker ook de babystrontvliegen (ook wel bekend als maden…) wekten ons zo nu en dan tot kokhalzen. Het mag duidelijk zijn dat wij de laatste weken met weemoed terugdachten naar de simpele alles-in-1-bak in Amsterdam-Oost. Een grote zwarte zak met al het denkbare huisafval gezellig samen op een hoop, welke we dagelijks met een enkele handbeweging zo'n 4 meter onder de grond lieten verdwijnen.

Zand, hederatakken, chloorspoelingen, het mocht allemaal niet helpen. Op het moment dat ik bang begon te worden dat 'familie ongedierte' aan zou bellen met het verzoek of wij ons huis konden verlaten ten behoeve van hun uitbouw, daalde het kwik gelukkig en loste het probleem zichzelf op.

We wachten in spanning af welke temperaturen september voor ons in petto heeft. Mocht er een klein strontvliegje geboren worden aan de Huizerweg, dan bent u van harte welkom om deze te komen bewonderen.

Paul

'Wij dachten met weemoed terug aan de simpele alles-in-1-bak'