Het (illegale) Parool van 30 juli 1943
Het (illegale) Parool van 30 juli 1943 Foto: Picasa

75 jaar geleden, Moordaanslag in Bussum

Op vrijdagochtend 20 augustus 1943, om vijf over half negen, wordt de Bussumse politie gebeld. Er ligt een agent op straat. Op de Brinklaan, tussen de Eslaan en de Nieuwe Englaan. Een groepje politieagenten gaat meteen kijken. Het is hun korpschef E.J. Woerts die op het wegdek ligt. Hij blijkt op weg naar zijn werk te zijn neergeschoten. Een kogel schampte zijn hoofd, een andere trof hem in de rug. Woerts is bij kennis en kan een signalement van de dader geven: ongeveer 25 jaar oud, net postuur, vlot type, gekleed in een lichte jas. De man is per fiets richting centrum gevlucht. Vanuit de Majella-stichting komt een ambulance. Bij de politiechef wordt in het Bussumse ziekenhuis operatief de kogel verwijderd die een van zijn longen heeft doorboord.

Pas sinds januari van dat jaar is Woerts commandant van de Bussumse gemeentepolitie. Hij heeft zich in dat halve jaar laten kennen als een overijverige en gezagsgetrouwe uitvoerder van het vervolgingsbeleid van de Duitse bezetter. Een fanatieke jacht op onderduikers wordt door hem georganiseerd. Voor een deel op bevel van anderen, maar ook op eigen initiatief. De gezamenlijke verzetsgroepen in Bussum besluiten dat de enige mogelijkheid om deze terreur te stoppen is het vermoorden van korps-chef Woerts.

Aan de Regentesselaan no. 11 woont de familie Boissevain. Zoon Louis is leerling van de Machinistenschool in Amsterdam en via een van zijn docenten in het landelijke verzet actief geworden. De verzetsgroep CS-6 legt zich onder meer toe op het liquideren van handlangers van de bezetter. Louis Boissevain neemt het op zich om de Bussumse politieman te doden. Lokale verzetsgroepen zorgen voor het wapen, andere voor het verbergen van Louis na zijn daad. Korte tijd later blijkt dat de (vanuit Haarlem opererende) groep CS-6 geïnfiltreerd is door een verraadster. Louis wordt op 17 september in Heemstede gearresteerd en aan het eind van de maand door het Amsterdamse Polizeistandgericht voor meerdere moorden ter dood veroordeeld. Meteen de volgende dag wordt het vonnis voltrokken.

De moordaanslag op de Brinklaan heeft niet tot de dood van korpschef Woerts geleid. Maar toch is deze aanslag niet zonder effect gebleken. In de eigen woorden van E.J. Woerts (tijdens een verhoor op 17 juni 1950): "Na de op mij gepleegde aanslag ben ik te Bad Gastein in Oostenrijk verpleegd. Uit hetgeen ik daar van een Duitscher, die het weten kon, hoorde, maakte ik op wat het lot van de gearresteerde Joden was. Nadien heb ik geen Joden meer gearresteerd". Helaas ging het opsporen van onderduikers in Bussum door de Duitse Sicherheits Dienst gewoon door. Woerts is na de oorlog tot een gevangenisstraf van veertien jaar veroordeeld, waarvan hij negen jaar heeft uitgezeten.

Louis Boissevain ligt op de erebegraafplaats in Bloemendaal begraven. Hij is 21 jaar oud geworden.

Hans Jonker

De Gooi en Eemlander van 20 augustus 1943
Louis Boissevain (foto NIOD)