De Gooi en Eemlander 1 Juni 1872
De Gooi en Eemlander 1 Juni 1872 Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

BROUWERIJ EN MOUTERIJ DE HOOP

´Op 18 april 1866 werd aanbesteed de bouw van een heerenhuis, koetshuis en stalling, erf, tuin, plantsoen en verdere toebehoren, alles staande en liggende bij elkaar aan de Grindweg op Huizen te Bussum, met als doel hier eene bierbrouwerij en mouterij te vestigen.´

De aanbesteding was gedaan door R.A. (Roelof) Gritters, die in 1865 eigenaar was geworden van een terrein, dat begrenst werd door Grindweg (nu Huizerweg), Poststraat, Driestweg en Gildestraat. Op het terrein stond fabrieksgebouw dat voor verschillende doeleinden in gebruik was geweest. Het herenhuis werd er in de richting van de Grindweg er tegenaan gebouwd. Hier werd Bierbrouwerij en Mouterij De Hoop gevestigd, waarvan de beschrijving van inrichting en inventaris de volgende opsomming biedt: kelder, mout- en korenzolders met eest, hopkamer, hooizolder, knechtenkamer, kantoor, kolenhokken, fustenbergplaats, koperen en ijzeren ketels, dito roerkuip, grondbak, koelbakken, gijlkuip en koperen perspompen. Voor de watervoorziening was op het terrein een grote welwaterput met pomp aanwezig. In een verkoopadvertentie in 1876 treffen we de volgende aanbeveling aan: '… gunstig gelegen te Bussum in de schoone dreven van Gooiland.'

Het bestaan van De Hoop wordt gekenmerkt door een roerige geschiedenis van koop en verkoop. In 1874 verkoopt Gritters de brouwerij aan J.H. Roeters van Lennep. Al in 1876 koopt Gritters het bedrijf weer terug. Dat is echter niet voor lang, want in 1877 verkoopt Gritters De Hoop opnieuw en nu aan H.J. Vermeulen, die op zijn beurt in 1879 het bedrijf verkoopt aan A.J.E. Stefanus Jzn. Deze laatste overdracht betekende het einde van bouwerij want, al een jaar later, in 1880 laat Stefanus het perceel, de gebouwen en inventaris opgesplitst in zeven kavels veilen. Twee kavels die betrekking hadden op bouwgrond en groen werden aangehouden. De overige vijf kavels, werden vier verschillende kopers verkocht en brachten gezamenlijk 19.013 gulden op.

                                                                        

Als ambachtelijke brouwerij beschikte De Hoop over een eigen mouterij. Mout, gemaakt van in water geweekte, ontkiemde en daarna gedroogde granen, wordt gebruikt bij de bereiding van bier, whisky, jenever en andere voedingsmiddelen. Het door De Hoop gebrouwen bier werd, zoals blijkt uit enkele in oude kranten aangetroffen advertenties, aangeboden als UITSTEKEND TAFELBIER. Tafelbier is een wat donkerkleurige, zwakalcoholische biersoort, dat werd gedronken als alternatief voor het niet altijd zuivere drinkwater. Soms werd tafelbier geproduceerd door oudbruin bier met water aan te lengen. Alles bij elkaar heeft Bierbrouwerij en Mouterij De Hoop ongeveer veertien jaar onder vier verschillende eigenaren gefunctioneerd.

In 1890 betrok huisarts Clinge Doornbos het herenhuis en noemde het villa De Clinge. De bedrijfsgebouwen werden grotendeels afgebroken. Villa De Clinge werd gesloopt in 1932.

Ben Koning

Tekening van Bierbrouwerij en Mouterij De Hoop (coll. Historische.Kring)
tafelbier