De bijzondere kast.
De bijzondere kast. Foto: Saskia Simons

Speciale kast na 120 jaar weer terug in Naarden

NAARDEN De raadszaal van Naarden is weer een stuk rijker dankzij de terugkeer van een 120-jarige kast.

De kast werd door de Hilversumse huisarts Borneman aangekocht rond het jaar 1900. Hij betaalde 200 gulden voor de 17e-eeuwse kast uit de inboedel van het stadhuis van de gemeente Naarden. Borneman stond bekend als liefhebber en beoefenaar van de beeldhouw- en schilderkunst en had vermoedelijk goede contacten in het Naardense. Hij was bevriend met de Joodse kunstschilder Laguna die hem inspireerde en wellicht op de verkoop gewezen heeft. De kast bleef in de familie en iedereen wist ook: indien de kast ooit overbodig wordt, dan moet hij weer terug naar het oude stadhuis. Nu de gemeente Naarden inmiddels Gooise Meren is geworden, had het wat voeten in aarde, maar afgelopen maand kwam kleinzoon C. Borneman de kast met gepaste trots zelf afleveren.
Het unieke exemplaar hoort hier zeker thuis, zo is het wapen van de stad Naarden er veelvuldig in verwerkt. Borneman herinnert zich dat rechtsboven de trommel met koekjes stond en links de tafellakens. Daaronder de schalen en borden van het servies en in de kastbrede lage lade de spelletjes van het gezin. Het meubelstuk is altijd in gebruik geweest en perfect onderhouden. Helaas weten we niet wie de kast ooit gemaakt heeft, maar de stijl is in het hele interieur van het stadhuis terug te vinden. Ook bij antiquairs was het bestaan van de kast bekend, maar de familie liet zich nooit verleiden tot verkoop.
Opa Borneman werkte voor zijn Hilversumse periode rond 1900 een tijd in Den Haag, waar de kast zijn reis door het land begon. Toen zijn enige zoon de kast in 1939 erfde, verhuisde hij van Hilversum naar Almen nabij Zutphen en later, in de jaren ’50 naar Arnhem en Velp. De familie kreeg vijf kinderen. In 1990 ging de kast met jongste zoon C. Borneman naar Houten totdat hij hem terugbracht,