Kinderdagverblijf 't Mouwtje.
Kinderdagverblijf 't Mouwtje. Foto: Bob Awick

Ode aan 't Mouwtje

BUSSUM Nog geen anderhalf jaar geleden kregen verschillende ouders in ons vredelievende dorp de schrik van hun leven. Waar 'Hart van Nederland'-achtige onderwerpen als de naam van het nieuwe geitje op de plaatselijke kinderboerderij doorgaans de nieuwskaterns vullen, was het dit keer menens. Kinderdagverblijf 't Mouwtje werd in verband gebracht met kinderporno.

Een mannelijke medewerker bleek niet nader toe te lichten materiaal op zijn computer te hebben opgeslagen. Een absolute doodssteek voor het tot dan toe onbesproken Mouwtje. Als een wielrenner die betrapt wordt op het gebruik van doping, of een zangeres die door haar publiek ontmaskerd wordt als playbackster, leek dit absoluut funest voor een kinderdagverblijf.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij bij onze zoektocht naar de juiste wekelijkse stalling van ons kroost in Bussum ook niet direct een voorkeur hadden voor 't Mouwtje en haar besmette imago. Het feit dat onze zoon op de crèche in Amsterdam-Oost het Suikerfeest vierde in plaats van Sinterklaas had ons
geleerd iets kritischer te kijken naar de beste match tussen kind en de plek waar hij wekelijks toch zo'n 20 uur doorbrengt.
Onze woning aan de Huizerweg, op drie minuten lopen van 't Mouwtje deed ons na enkele omzwervingen toch besluiten het een kans te geven. Een besluit waar we nu, een jaar later, nog
iedere dag dankbaar voor zijn.

Want hoewel 't Mouwtje korte tijd het meest weg had van een bokser die met een uppercut ontegenzeggelijk tegen de grond was geklapt om vervolgens knock-out te gaan, bleek eens te meer dat moed, passie en een enorme dosis veerkracht voor een wederopstanding kunnen zorgen. De medewerkers van 't Mouwtje hadden simpelweg twee opties. Bij de pakken neer gaan zitten, of samen de schouders eronder. Er werd unaniem besloten het laatste te doen, iets wat niet zonder resultaat bleef. Twee keer per week lever ik onze kids met het volste vertrouwen af bij 'De Lieveheerbeestjes' en 'De Hommeltjes'. Vol overgave en met passie voor hun werk richten de leidsters zich op beste zorg, controle, hygiëne en liefde voor alle kinderen.

Een bericht dat minder sensationeel is, geen smakelijke kost voor de platte ramptoerist, en daarom doorgaans niet in chocoladeletters op de voorkant van De Telegraaf verschijnt. Maar iets dat ook gezegd moet worden, zo vind ik. Daarom is dit mijn ode aan 't Mouwtje!

Paul