Afbeelding
Foto: Picasa

Een uitgelezen boek

Het paarse landschap

Het populair-wetenschappelijk boek is geschreven door de Noorse journalist Svein Haaland en gaat over de heide en haar bewoners, vroeger en nu, van Noorwegen tot het Iberisch schiereiland. Heidelandschappen, door boeren gemaakt door bos plat te branden en welvaart gevend gedurende duizenden jaren. Tachtig procent van de heide verdween in de afgelopen twee eeuwen. Inmiddels groeit het besef dat dit karakteristiek cultuurlandschap onmisbaar is voor een goede leef- en werkomgeving.

Bijdragen aan dit boek zijn geleverd door deskundigen uit vele West-Europese landen waaronder Nederland. En: deze Nederlandse vertaling werd bewerkt en uitgebreid. Het is een mooi vormgegeven boek, langwerpig, gebonden, 172 bladzijden en vele kaarten, foto's en tekeningen. De (huis)dieren, de flora, de fauna komen in tekst en afbeelding langs. Hoe heide ontstond, verdween of juist behouden bleef. De heide als inspiratiebron voor kunstenaars. Met lijstjes van flora, dieren en vogels van de heide. KNNV Uitgeverij/Natuurpunt gaf het boek in 2004 uit. Op de afbeelding: heide in volle bloei in Kalmthout, België.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.