Jaap de Jong:
Jaap de Jong: "Vanaf mijn allereerste Aermacchi was ik meteen verkocht." Foto: Sjoerd Stoop

Weesper Jaap de Jong toverde de huiskamer om tot motormuseum

Jaap de Jong heeft, naast zijn vrouw Ellen, nog een grote liefde: Aermacchi-motorfietsen. Het leverde hem een privémuseum op waar alle modellen staan. En dat in zijn eigen huiskamer.

WEESP Een beetje een verborgen parel, want dat mag je best zeggen. Toch kun je er als je langs de Vecht over de Hoogstraat van Weesp loopt en voorzichtig de huiskamertjes langs gaat amper omheen: de huiskamer vol met motoren. Eenmaal achter de deur tref je het enige museum met Aermacchi-motorfietsen ter wereld. Drijvende kracht achter het bijzondere stekje: een trotse en gepassioneerde 'conservator' Jaap de Jong.

Ver voordat er überhaupt sprake was van een museum kocht Jaap zijn allereerste Aermacchi-motorfiets. De Weesper was op slag verliefd. "Ik weet nog dat ik 'm kocht. Hij stond in Amsterdam bij Jan Markus in de etalage. Dat was toen nog zo. Geen dure showrooms, gewoon in de etalage. Dit moest hem worden. Een mooi ontwerp, Italiaans design en de kleur… Italiaans rood. In die tijd waren de meeste motorfietsen zwart. Je zag ze niet veel op straat. Het was een relatief dure motorfiets. Ik werkte toen al bij de luchtmacht en verdiende daar wat beter zodat ik de Aermacchi kon kopen. Op afbetaling, dat wel. Je hebt veel bekijks. Toen en nu nog steeds. Het zijn toch bijzondere machines", vertelt Jaap bevlogen.

Meer motoren

Na de eerste Aermacchi volgden er meer. In 1985 richtte Jaap de Aermacchi HD Motor Club op. De enige in de wereld. Dat was zijn eerste droom.

Al snel groeide de club tot meer dan vierhonderd leden. Allemaal liefhebbers van klassieke motoren. Ze hebben niet allemaal Aermacchi's, maar ook andere veelal Italiaanse merken. Zelf sleutelen, motoren opknappen en er vooral veel mee rijden. Daar gaat het om. "We organiseren het gehele jaar door veel trips in binnen- en buitenland. Twee keer per jaar gaan we met zo'n zestig clubleden met een touringcar naar Reggio en Imola in Italië. Op die beurzen vinden we allemaal wel iets van onze gading: motoren, onderdelen en allerlei andere zaken. Met een vrachtwagen wordt alles naar Nederland gebracht."

Alles verzameld

'Aermacchi heeft een watervliegtuig gemaakt, dat lijkt me wel wat'

Al gauw had Jaap nagenoeg alles verzameld wat Aermacchi gebouwd had. Zijn tweede droom was een Aermacchi-museum. Om uiteindelijk een museum in je eigen huiskamer te hebben, is misschien wel een stap die je niet snel verwacht. "Het idee om de motoren in de woonkamer te zetten kwam van mijn vrouw Ellen. Ze zei op een dag: 'Waarom gaan we niet boven wonen, dan stal je de motoren beneden uit?' Het bleek een schot in de roos. Het museum kwam in de motorbladen in binnen- en buitenland. Met regelmaat komen er, wel op afspraak, mensen langs. Ik vertel ze graag het verhaal achter het merk."

Een derde droom werd ook waarheid: Jaap schreef twee lijvige boekwerken over het merk. Voor alle liefhebbers een standaardwerk. Voor al zijn werk op het vlak van Aermacchi kreeg Jaap afgelopen april een koninklijke onderscheiding opgespeld. "Dat was een hele eer, maar ik heb het meteen daarna ook gezegd: deze eer komt ook de rest van de club toe."

Verder zoeken

Met alle Aermacchi-modellen die je maar kunt bedenken is het museum compleet maar de zoektocht gaat door. "Het wordt steeds moeilijker, maar er is altijd wel iets van Aermacchi te vinden dat ik nog niet heb. Ik richt me nu vooral op oude brochures, handleidingen, werktekeningen an aankleding voor het museum. Binnenkort gaan we weer naar Imola. Een motorfiets hoef ik niet meer te zoeken, maar je weet maar nooit waar je weer mee terugkomt."

En een volgende droom? "Aermacchi heeft ooit een watervliegtuig gebouwd. Dat lijkt me wel wat, zo voor de deur…"

Het museum zelf bezoeken? Het Aermacchi-museum is gevestigd aan de Hoogstraat 13 in Weesp. Van tevoren een afspraak maken is wel een vereiste. Dat kan op telefoonnummer 0294-410551.

De huiskamer vol met motorfietsen.