Overgang naar licht wisselvallig weer, minder warm

Het blokkerende hogedrukgebied trekt deze week eindelijk naar het oosten weg. Een uitloper van een lagedrukgebied bij IJsland zakt vanaf donderdag uit tot over het Noordzeegebied. Er kunnen enkele (onweers)buien vallen met enige afkoeling. Of dit het einde is van de droogte is nog onzeker. Waarschijnlijk wordt het licht wisselvallig weer bij een normale temperatuur.

Donderdag en vrijdag

Nadat later op woensdag verspreid enkele onweersbuien zijn gevallen wordt het donderdag en vrijdag enigszins wisselvallig met kans op enkele (onweers)buien. Tussendoor is er ook enige ruimte voor de zon. De wind gaat uit een richting waaien tussen zuid en west, wat lang niet is gebeurd. Het is minder warm. De maximum temperatuur valt terug naar circa 22 à 23 graden.

Het weekeinde

Voor het weekend is de verwachting bij het schrijven van dit weerbericht nog onzeker. Het meest waarschijnlijke is dat het licht wisselvallig weer zal blijven. Er zijn perioden met zon maar er kunnen verspreid ook enkele buien tot ontwikkeling komen. Er waait een matige westenwind. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden wat normaal is voor half augustus.

Weetje

Juli 2018 was met 340 uren zon een recordzonnige juli. Het was zelfs de zonnigste maand ooit. Het oude record stond op 331 zonuren in mei 1989. Juli was ook recorddroog met in onze regio slechts 4 à 5 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Met een gemiddelde temperatuur van 20.7 graden was juli de op twee na warmste. Alleen juli 2006 en juli 1994 waren warmer.