Burgemeester Meine Fernhout
Burgemeester Meine Fernhout Foto:

Uit de historie van Bussum en het Gooi

De Bussumsche Sportweek 1941 (2)

Op de lustrumwebsite van Rugby Club ´t Gooi (http://lustra.rugbyclub-gooi.nl) staat een verhaal over de Bussumse Sportweek 1941. Hier een bewerking van dit verhaal, in twee delen. Dit tweede deel gaat over andere gebeurtenissen in 1941, nadat vorige week deel 1 ging over de sportweek.

In Bussum was in 1941 alles pais en vree, lijkt het: de oorlog klonk nauwelijks door in het verslag van de sportweek. Maar Wikipedia laat een ander beeld zien. Zo nam men in Bussum deel aan de Februaristaking, onder meer bij de kartonfabriek Mercurius. Op de Bussumerheide werd de eerste gedropte geheim agent van Nederland, luitenant Lodo van Hamel, door de Duitsers geëxecuteerd op 13 juni 1941. Eind 1941 werd burgemeester Fernhout vervangen door een NSB-burgemeester.

De Bussumse overste Pierre Versteegh, die de leiding van de ondergrondse OD (Ordedienst) had, werd in 1941 geëxecuteerd. De Bussumse belastingambtenaar Fokke Bleeker was lid van de "Groep Dubelaar" van de OD. Hij groef verborgen munitie op in het Gooi en stal met zijn collega's wapens uit de kazematten van Naarden. Een deel hiervan werd gebruikt bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. In 1941 werd zijn verzetsgroep verraden. Bleeker werd op 12 februari 1942 gefusilleerd.

Uit het RC ´t Gooi-archief weten we, dat het lid Lex Smidt in juli 1941 werd gearresteerd wegens spionage en munitiebezit. Hij werd geëxecuteerd in mei 1942. Zo drukte de oorlog een stempel op Bussum – en ook op de rugbyers van RC ´t Gooi – waarover het verslag van de sportweek niets vermeldt. Aan het verslag is waarschijnlijk niets gelogen, maar het is zeker niet de hele waarheid.

Tom Visser

Lodo van Hamel
Jacob Poppers.
Afbeelding
Afbeelding