De skatebaan Park Zuid aan de Ceintuurbaan is nu zo'n twee jaar in gebruik.
De skatebaan Park Zuid aan de Ceintuurbaan is nu zo'n twee jaar in gebruik. Foto: Bastiaan Miché

'In de skatecultuur gaat het om het samenzijn en de passie voor skaten'

Skatebaan Park Zuid was twee jaar geleden echt een 'jongerenproject'. De skaters die het initiatief namen zijn er nog steeds bij betrokken.

BUSSUM De skatebaan Park Zuid aan de Ceintuurbaan is nu zo'n twee jaar in gebruik. De grote opknapbeurt die het destijds kreeg was een initiatief een aantal skaters. Sam was een van hen en ook Guylain was er nauw bij betrokken. De 22-jarige skater stond op zijn tweede al op een skateboard.

Nu we twee jaar verder zijn vinden ze eigenlijk dat de skatebaan wel weer aan vernieuwing en een opknapbeurt toe is. Er zitten scheuren tussen het beton. Het brokkelt af omdat het volgens hen niet goed gerepareerd is. "Er zijn bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn", legt Sam uit. Volgens Guylain mag het skatepark ook wel iets groter. Het is er vaak druk en ook mogen er wel nieuwe dingen komen. Een trappetje met een rail bijvoorbeeld of een bol. Je moet tenslotte wel met je tijd mee. Want was dertig jaar gelden een half pipe populair, daar hoef je nu al lang niet meer mee aan te komen.

Repareren en uitbreiden

Guylain vertelt dat ze al langer willen uitbreiden en dingen zoals de betonnen vloer verbeteren. Maar daar hebben ze wel de hulp van de gemeente of sponsors voor nodig. Twee jaar geleden hebben ze flink gelobbyd voor deze plek. "Er was een park, maar daar werd niet geskatet." Dit park is zo'n succes dat het dus te klein wordt.

's Avonds zijn ze weg

Zelf doen ze in ieder geval hun best om Park Zuid netjes te houden. Sam: "Als er glas ligt dan pakken we een bezem." Ze willen 'hun' skatebaan wel graag netjes houden, dus rommel gaat ook de prullenbak in. En 's avonds rondhangen op de skatebaan? Sam lacht. "Als je de hele dag hebt geskatet is het wel een keertje klaar en als het donker is kun je ook niet skaten."

'Als je de hele dag hebt geskatet is het wel een keertje klaar 's avonds'

Tweede editie Bust'em

Toen de skatebaan vorig jaar een jaar bestond hebben ze dat gevierd met een feestje, Bust'em Bussum, en een kleine opknapbeurt. Er zat inmiddels overal graffiti op die ze niet wilden en dat hebben ze 'netjes' opgelost door er echte graffiti-art van te maken. Ook dit jaar is er weer een feestje: Bust'em Bussum staat gepland voor 9 september. De invulling moet nog meer vorm krijgen maar we kunnen een beetje hetzelfde verwachten als vorig jaar vertelt Guylain die het grootste deel van de organisatie doet. "Samenkomen, skatewedstrijden, muziek en misschien een barbecue. Mensen vinden dat leuk." "Eten, muziek, dans, goede vibes", vult Sam aan.

Vorig jaar kwamen er ook veel buurtbewoners, oud en jong en ook zelfs opa's en oma's. Skaters uit Hilversum, Amsterdam en mensen die normaal niet op een skatebaan komen. "Dat is het leuke, iedereen komt samen en hangt met elkaar."

Iedereen is gelijk

De 'gemiddelde' skater bestaat dan ook niet. Kids van drie jaar en dertig plussers, ze doen allemaal hun 'ding'. Belangrijkste is dat je rekening met elkaar houdt. En of je nu goed of niet goed kunt skaten, ook dat maakt niet uit. Sam: "Als iemand iets voor de eerste keer doet en het lukt dan is dat gewoon cool." De skatewereld is een echte community, vertellen ze. "Het gaat vooral om het samenzijn, de passie voor skaten en het maakt niet uit hoeveel trucs je kunt."

'Het is wel een skatebaan'

Maar het is wel een skatebaan dus ouders die hun kroost laten rondlopen of kinderen die fietsen op de baan worden daar wel op gewezen. Het is niet alleen gevaarlijk voor de kinderen zelf maar ook voor de skaters. Guylain: "Het is een gevaarlijke sport, maar je bepaalt zelf hoe gevaarlijk het is. We letten wel erg op veiligheid." Toch zie je niet veel skaters met een helm. "Je leert vallen en het risico dat je op je hoofd valt is groter als je gaat fietsen."