Lex en Irene staan in hun prachtige tuin grenzend aan het bos.
Lex en Irene staan in hun prachtige tuin grenzend aan het bos. Foto: Bob Awick

'Landgoed Nieuw Cruysbergen is
een unieke plek om te wonen'

De nieuwbouwprojecten in Bussum zijn populair. De woningen waren in korte termijn verkocht of verhuurd. Hoe bevalt het de bewoners?

BUSSUM De inwoners namen hun intrek in Het Gewestappartement aan de Brinklaan en landgoed Nieuw Cruysbergen grenzend aan het natuurgebied Cruysbergen.

Lex en Irene, jonge zestigers, wonen aan de bosrand van landgoed Nieuw Cruysbergen in Bussum. De nieuwbouwwijk is gebouwd op het voormalige mobilisatiecomplex met militaire gebouwen. Het MOB-terrein is inmiddels geheel gesloopt en op het terrein zijn twee- en vier-onder-één-kap-bungalows en appartementen gebouwd.

"Wij wonen hier vanaf kerst vorig jaar en elke keer als je in de woonkamer zit, heb je het gevoel dat je buiten bent. Met de deuren open komen de geuren en geluiden van de natuur onze woonkamer binnen. Het natuurgebied Cruysbergen grenst namelijk aan ons wijkje", vertelt Lex.

Gelijkvloers

Het echtpaar heeft dertig jaar met veel plezier in Laren gewoond. "Onze drie kinderen gingen het huis uit en toen werd ons stijlvolle huis uit 1928 wat groot. Ook wilden we graag gelijkvloers wonen en met minder onderhoud aan de woning. Irene zag op internet de aankondiging van de bouw van dit project en deze bungalow."

"Het leek ons fijn om in een (open) bos te wonen. De huizenmarkt was nog in mineur en we hebben toen een optie genomen op dit huis. Nu wonen we er meer dan een half jaar en we genieten er elke dag van. Als het gaat schemeren komen de reeën langslopen en af en toe zie je een vosje voorbij komen. Ook zie je vanaf het terras veel vlinders, want dit is een bekende vlinderroute in de omgeving, en ook verschillende vogels en buizerds komen voorbij. Padden en ringslangen hebben we ook gesignaleerd. Bij de woningen hangen vleermuiskasten en je ziet de vleermuizen 's avonds rondvliegen. We vinden het, door de dieren en het groen, een unieke plek om te wonen."
"Het terrein is zich nu nog aan het herstellen van de bouwperikelen met zwaar verkeer van vrachtauto's en bulldozers. Midden 2019 gaat het Goois Natuurreservaat de natuur rond de nieuwbouwwijk beheren en ook het groen tussen de woningen. We hebben begrepen dat de runderen, die nu op Zanderij Cruijsbergen lopen, dan ook hier naartoe komen om te grazen. Als de bodem weer geheel begroeit is, ontstaan er vanzelf natuurlijke paden, ook dankzij de runderen. Het is mooi om te zien hoe het gebied zich herstelt en verwildert."

'Als het gaat schemeren, lopen de reeën langs onze woning'

Walden

"Wat ons ook aanspreekt is de historie van het gebied. Vroeger was hier de renbaan Bussum en het bos grenst aan de voormalige Kolonie Walden, die in de tweede helft van de 19e eeuw is opgericht door de idealist en schrijver Frederik van Eeden. Vandaar de twee straatnamen 'Waldenlaan' en de 'Kleine Johanneslaan'."

Hutten bouwen

"Onze drie kinderen wonen in de buurt. Ze wonen in Utrecht, Maartensdijk en sinds kort ook één met partner in Bussum. We hebben een kleinkind van 1,5 jaar die het hier ook fantastisch vindt. We lopen met hem zo het bos in om te wandelen en als hij wat ouder is, gaan we hier zeker hutten bouwen en dieren spotten."

Niet alleen de natuur vinden Lex en Irene geweldig. Lex vertelt dat Bussum ook een fijne plaats is om te wonen. "Het dorp is op fietsafstand en we fietsen dan ook geregeld naar het centrum. Bussum heeft ook een gevarieerd winkelbestand, culinair veel te bieden en niet te vergeten het Filmhuis Bussum. Wat ons ook opvalt is het grote aantal wijnhandels in Bussum. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken", zegt een lachende Lex.

"We zijn gelukkig in dit huis in het bos. De woningen en bewoners zijn 'te gast in de natuur'. Dat was de verkoopslogan van de projectontwikkelaar en dat klopt helemaal! "