Kiki de Jong Luneau coacht met haar paard Shaki kinderen en volwassenen.
Kiki de Jong Luneau coacht met haar paard Shaki kinderen en volwassenen. Foto: Bastiaan Miché

'Paarden zijn heel sensitief en reageren direct op hun omgeving'

Kiki de Jong Luneau coacht kinderen met ASS door middel van paardencoaching. Ze coacht ook mannen en vrouwen en gezinnen die in een moeilijke situatie zitten door bijvoorbeeld een ziekte.

NAARDEN Paarden zijn altijd de rode draad in Kiki's leven geweest. Op haar derde zag ze het paard van de melkboer door de straat lopen en ze was meteen verkocht.

"Toen ik jong was, kwam er ook regelmatig een meisje bij ons langs met haar pony en ik ging er elke keer naartoe", vertelt Kiki (48). "Zo is het verder gegroeid en ging ik elke zaterdag en woensdag naar de paarden op een boerderij. Op mijn elfde kreeg ik een pony van mijn vader. Sindsdien heb ik altijd mijn eigen paarden gehad. Ik weet uit ervaring wat paarden voor je kunnen doen als je in een verdrietige of moeilijke periode in je leven zit. Op mijn zeventiende overleed mijn vader plotseling en mijn pony heeft me toen letterlijk opgevangen en getroost. Paarden hebben een sterk ontwikkeld emotioneel bewustzijn en groepsgevoel en daarom is het zo fijn om met ze samen te werken."
Kiki nam zelfs haar pony mee toen ze ging studeren. "Ik studeerde aan de Kunstacademie in Utrecht en woonde in Amsterdam, waar ook mijn pony stond. Kinderen in de buurt die in de problemen zaten, nam ik mee naar hem en ik zag ze veranderen als ze met mijn paardje bezig waren. Ze werden zelfverzekerder en kregen een blij gevoel. In die periode kwam ik er ook achter dat veel mensen bij mij langskwamen als ze problemen hadden en ik vond het fijn om met ze in gesprek te gaan. Wat ik dus nu doe met mijn bedrijf Licht & Richting deed ik altijd al, maar toen had ik nog een andere baan." In die tijd produceerde Kiki photoshoots en had ze elf jaar lang samen met haar zakenpartner en vriendin een fotoagentschap. "Toen ik zwanger werd, heb ik mijn aandeel in het agentschap aan mijn vriendin verkocht en ben ik met mijn man en zoontje naar de Duitse Eiffel geëmigreerd. Daar kochten we een groot huis dat we gebruikten voor bruiloften en bedrijfsfeesten. Dat was hard werken, ook vaak in het weekend. In 2012 werd ik ernstig ziek en ben ik helemaal ingestort. Dat zette mij aan het denken en ik kwam tot de conclusie dat ik mijn passie voor paarden weer wilde oppakken om paardencoach te worden. We zijn toen naar Naarden verhuisd en ik heb hard aan mezelf gewerkt om er weer bovenop te komen. Ik ben toen verschillende opleidingen gaan volgen om coach te worden."

Kiki vertelt dat ze veel ervaring heeft om volwassenen te begeleiden met onder andere processen zoals scheiding, burn-out, depressie, ziekten, carrièreswitch of verlies van een dierbare, omdat ze het zelf allemaal heeft meegemaakt. "Ook heb ik een groot empathisch vermogen, werk veel met mijn intuïtie en ik probeer niet te oordelen. Mijn uitgangspunt is om samen door het proces te gaan, zodat iemand weer houvast krijgt en iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik behandel iedereen liefdevol en met respect, maar als het moet pak ik wel door, want het is soms nodig om iemand uit zijn comfortzone te halen. Bij het paardencoachen met kinderen krijg ik soms te maken met hun boosheid, verdriet of andere emoties die ze nog niet kunnen benoemen of weten hoe ze daarmee om kunnen gaan. Ik laat dingen gewoon even zijn, ik corrigeer het ongewenste gedrag niet en dan zie je dat het vaak vanzelf verdwijnt wanneer ze in contact komen met paarden. Mijn paard Shaki heeft de gave om de kinderen op hun gemak te stellen en ze het gevoel te geven dat ze ertoe doen. Het bijzondere van paarden is dat ze niet gevoelig zijn voor het masker wat iemand misschien onbewust of bewust opzet. Er bestaan veel verschillende manieren om paarden in te zetten in een coachingsessie. Met kinderen doe ik veel grondwerk. Ze lopen naast Shaki en begeleiden hem met oefeningen. Hierbij zie ik al snel of kinderen onzeker zijn of juist een goede leider. In eerste instantie werk ik met kinderen aan hun talenten in plaats van hun tekortkomingen. En één keer in de maand werken verschillende kinderen samen met Shaki. Ik geef ze dan een opdracht die ze samen moeten oplossen. De kinderen koppelen dat zelf terug naar hun dagelijks leven. De samenwerking met mijn paard is iedere keer weer zo bijzonder en ik ben dankbaar dat ik met Shaki dit werk kan doen."
Shaki wordt ook ingezet bij individuele coaching voor volwassenen. "Dan werk ik op een meer systemische manier. De cliënt gaat met een bepaald vraagstuk de ruimte van het paard binnen en dan kijken we wat er zich voordoet. Allemaal halen ze er precies uit wat ze op dat moment nodig hebben. Ik maak niet alleen gebruik van paardencoaching. Het kan ook zijn dat we al wandelend in de natuur gesprekken voeren. Mijn coaching is een soort wake-upcall om jezelf weer te herontdekken. Ik hou van mensen en ben oprecht geïnteresseerd in hun verhaal. Ook kan ik mij door mijn eigen ervaringen goed inleven in de verhalen en hen begeleiden in een verandering in het leven of hen door een moeilijk periode heen helpen. Ik vind mijn werk fantastisch en krijg er positieve energie van."

Voor kinderen met problemen bestaat er via Jeugdhulp/PGB van de gemeente Gooise Meren de mogelijkheid om een deel van het bedrag vergoed te krijgen. Meer informatie op www.licht-richting.nl.