Romy Brugman over haar grootste hobby:
Romy Brugman over haar grootste hobby: "De inspanning die ik hiervoor lever, is ontspanning." Foto's: Bob Awick

Vrijwilliger Romy ging als 14-jarige al aan de slag bij de jeugdbrandweer

Romy Brugman (19) is brandweervrijwilliger. Als 13-jarig meisje zette een bezoek aan een oefenavond van de jeugdbrandweer haar in vuur en vlam voor deze bijzondere hobby.

HUIZEN Een foto waarop Romy Brugman als kleuter de brandweer bezocht, siert het ouderlijk huis. "Toen was ik nog helemaal niet van plan om bij de brandweer te gaan. Ik had er niets mee", vertelt ze nu als 19-jarige. Inmiddels zit ze al vijf jaar bij de brandweer in Huizen. Uiteindelijk was een bezoek aan de oefenavond van de jeugdbrandweer - waar haar vijf jaar oudere broer Rick lid was - er voor nodig om haar als 13-jarig meisje echt in vuur en vlam te zetten voor haar bijzondere hobby.

Romy: "Ik was gelijk verkocht. Ik vond het zo leuk. Het was totaal iets anders dan andere kinderen deden. De samenwerking als ploeg, de band met elkaar. Je hebt allemaal hetzelfde doel en iedereen heeft zijn eigen rol in het team."
Voordat ze bij de brandweer kon komen, moest ze een heel proces door. "Ik ben door een arts gecheckt. Er werd ook gekeken of ik goed in mijn vel zat. Ik moest een stuk fietsen en mijn ogen werden onderzocht. Ik moest lang wachten op de brief of ik wel was toegelaten en of ik mee mocht doen. Ik wist helemaal niet dat meerdere mensen voor een paar plekjes hadden gereageerd. Toen de verlossende brief kwam, was ik heel blij. In oktober 2013 ben ik bij de jeugdbrandweer begonnen."

Pompbediende

Ze vertelt dat ze eerst vier maanden theorie moest doen. "Verschrikkelijk. Iedereen ging op pad en leuke oefeningen doen." Na vier maanden wist de jonge Romy zich wel te bewijzen en werd als een van de tien gekozen om mee te doen aan haar eerste wedstrijd. Ze mocht onderop beginnen als pompbediende en mee naar haar eerste wedstrijd. Naast een pompbediende (P) zijn er namelijk nog een bevelvoerder (B), aanvalsploeg (1 en 2) en waterploeg (3 en 4). "Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Het was 12 april 2014. Ik was zo zenuwachtig. Ik kon niet eten. We moesten als eerste en werden al vroeg opgehaald, want het was in Haastrecht. Ik heb nog nooit zo gelachen en zo'n leuke dag gehad." Als pompbediende was ze verantwoordelijk voor het aansluiten van het water en hield ze contact met de alarmcentrale. Ze deed het goed en werd eerste.
"Bijzonder was dat je per persoon een jurylid hebt dat met je meeloopt. In de vier jaar dat ik aan wedstrijden heb meegedaan, kwam ik regelmatig datzelfde jurylid tegen. Bij mijn laatste wedstrijd als bevelvoerder zei hij tegen mij dat hij het nog heel goed wist hoe ik ooit als klein meisje was begonnen."

Inmiddels is Romy 19 en heeft ze de overstap gemaakt naar de vrijwillige brandweer. "Ik moest die keuze in mei 2017 maken. Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby? Dat was lastig en ik heb er lang over getwijfeld." Inmiddels heeft ze besloten de studie HBO bedrijfskunde te gaan doen in Almere, om in ieder geval een goed 'papiertje' in handen te krijgen. Ook met haar studiebegeleider heeft ze het er over gehad. "Die zag meteen allemaal kansen. Ik zou bijvoorbeeld stage kunnen lopen bij de brandweer." Uiteindelijk besloot ze om ook bij de brandweer te blijven. "De inspanning die ik hiervoor lever is ontspanning. Ik vind het nog steeds leuk en kijk er altijd weer naar uit. Ik vind het gewoon heel mooi om te doen en wil altijd alles weten." Om echt aan de slag te kunnen, moet ze de opleiding tot manschap volgen. "Die is sinds vorig jaar wel korter. Anderhalf jaar in plaats van twee. Theorie kan ik gelukkig thuis of tijdens mijn studie doen straks. De praktijk leer ik tijdens de oefenavonden op vrijdag." Ze mag nu alleen nog maar uitrukken boven de sterkte. "En er is maar plaats voor een van de vijf aspiranten. Omdat ik het verste weg woon, is het dus lastig om die plek te bemachtigen." Ze mocht al een keer een schoorsteen vegen bij een brand. "Heel gaaf, op de hoogwerker. Daarom wil ik straks ook mijn certificaat voor de hoogwerker halen. Met sommige meldingen merk je hoe belangrijk het is om dit werk met collega's te doen en elkaar te steunen. Het vak is heel leuk, maar niet zonder die collega's. Wie weet dat ik ooit nog eens beroeps wordt. Eerst maar eens met mijn studie beginnen."

Lastige keuze: 'Ga ik voor school of ga ik voor mijn grootste hobby?'
De uitrusting van Romy.