Teamfoto van Rugby Club ´t Gooi uit april 1941
Teamfoto van Rugby Club ´t Gooi uit april 1941 Foto: Picasa

Uit de historie van Bussum en omgeving

De Bussumsche Sportweek 1941 (1)

In de sportweek (11-16 augustus 1941) lieten Bussumse sportverenigingen zien wat ze in hun mars hadden. Doel: "het op zoo ruim mogelijke schaal demonstreeren van het groote nut van de sportbeoefening voor lichaam en geest". De sportverenigingen reageerden unaniem enthousiast. Sommige konden echter "als gevolg van de tijdsomstandigheden" en "om redenen van dienstbelang" (lees: de Duitse bezetting) niet deelnemen.

Maandag 11 augustus begon het met een défilé voor de Bussumse waarnemend burgemeester bij het gemeentehuis. De Bussumse politie-sportvereniging trok voorbij, voorafgegaan door het politie-muziekkorps van de gemeente Hilversum. Ook de Duitse Ortskommandant was uitgenodigd om het défilé bij te wonen, maar hij was verhinderd. Een muzikale rondgang door de gemeente eindigde op Sportpark Zuid. Daar defileerden de deelnemende sporters, muzikaal begeleid door de Harmonie Crescendo, langs de autoriteiten.

Op Sportpark Zuid speelde Rugby Club 't Gooi tegen een Amsterdams team. In het verslag van de sportweek staat hierover:

"'t Was aan de stoere rugby-ers om het verdere gedeelte van den avond te vullen. Het 15-tal van de Bussumsche rugbyclub 't Gooi trad binnen de lijnen om den strijd aan te binden met een 15-tal, samengesteld uit de bekende hoofdstedelijke rugbyclubs A.R.V.C. en A.A.C. Kortweg gezegd: 't was een fijne demonstratie van een tak van sport, die stellig niet geschikt is om door "vedergewichten" te worden beoefend, doch die overigens aantoonde hoezeer de beoefening van rugby aan het uithoudings- en concentratievermogen ten goede komt. Want voetbal en korfbal mogen hooge eischen aan speelsters en spelers stellen, rugby vergt stellig niet minder van boddy en longen. De strijd om den "bal" is zeker niet zachtzinnig; zonder robuust lichaam en een groote dosis uithoudingsvermogen wage men zich niet in een rugby-wedstrijd, maar van ruwheid, zooals "men" soms wil doen gelooven, is geen sprake. (…) Met den stand 6-6 deelden partijen de eer, een uitslag, welke wel een ieder bevrediging zal hebben geschonken".

Op dinsdag kwamen tennis, hockey en kaatsen aan bod. De activiteiten van de woensdag werden wegens het slechte weer uitgesteld naar de zaterdag. Donderdag stond in het teken van zwemmen, honkbal en tafeltennis. Op vrijdag kwamen atletiek, gymnastiek en schermen aan de beurt. Op zaterdag korfbal en luchtvaart: het laten vliegen van zelfgebouwde modelvliegtuigen.

De secretaris van de commissie voor sportzaken schreef na afloop: "De Bussumsche sportweek 1941 is een groot succes geworden; ze trok een belangstelling zóó groot en intensief, dat in dat opzicht de meest optimistische verwachtingen zijn overtroffen". Het evenement trok maar liefst 12.000 bezoekers.

(Slot volgt)

TomVisser

Zie ook lustrumwebsite van Rugby Club ´t Gooi (http://lustra.rugbyclub-gooi.nl).

Afbeelding
Afbeelding