Kratten vol 'verrassingen'
Kratten vol 'verrassingen'

Leuke verrassing..of toch niet?

BUSSUM 'Iets verrassends, m.n. iets aangenaams'. Zo omschrijft de Dikke van Dale de betekenis van een verrassing. Oftewel, iemand wordt verrast door iets dat hij (logischerwijs…) niet verwacht te ontvangen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de betekenis van 'verrassing' anno 2018 evengoed zou kunnen worden omschreven als: 'iemand doet alsof hij verrast wordt door hetgeen waarvan hij al wist dat hij het zou krijgen'. Hoewel ik zelf ook al een aantal jaren tracht mijn verjaardagscadeaus enigszins te regisseren, vond ik in een Bussumse speelgoedwinkel de overtreffende trap van deze onschuldige regie.

Geen euroknallers

Halverwege de winkel vol speeltuig stond een hoge stelling gevuld met kratten. Iets waarvan ik in het eerste oogopslag dacht dat het weggevertjes waren, euroknallers, speelgoed dat simpelweg al maanden ligt te wachten op een gewillige eigenaar om dagelijks geknuffeld te worden.
Maar de naamkaartjes op de kratjes verklapten dat dit het niet kon zijn. Annebelle, Juliette, Kiki, Florian en Lucas. Na een korte blik in het kratje van Kiki kreeg ik een vermoeden wat dit moest zijn. Kiki, en/of haar ouders, leek het wijs om de cadeaus die dankzij haar verjaardag in het vooruitzicht lagen zo goed mogelijk te 'managen'. Volledige controle ten koste van de verrassing.

Materialisme in plaats van een beleving. Zo wist Kiki ruim een maand voor haar verjaardagspartijtje in ieder geval zeker dat ze een roze skateboard, een microscoop, een badmintonset en een opblaasbaar unicorneiland zou ontvangen. Geen dubbele items, geen troep waar ze niets aan heeft, en niets onder de 10 euro. Kortom, geen verrassingen.

Alles zelf uitgezocht

'Geen dubbele items, geen troep waar ze niets aan heeft'

In het krat bevonden zich namelijk alle cadeaus die Kiki zelf alvast had uitgezocht voor de genodigden op haar partijtje. Zo ontzag ze haar vriendjes en vriendinnetjes van een frustrerende en vooral slopende zoektocht naar een cadeautje waar ze waarschijnlijk toch niet op zou zitten te wachten. Dat moet haar rationele overweging zijn geweest. Het weer van morgen, de visite van overmorgen en het restaurant waar we volgende maand tijdens onze vakantie gaan eten. In een tijd waarin vrijwel niets meer onverwacht op ons pad komt, de controlezucht groter is dan ooit en tieners niet meer weten wat intuïtie betekent, is het wellicht goed dat we onszelf, maar zeker onze kinderen, leren wat de schoonheid van een echte verrassing is.

Het besef dat iemand zijn of haar uiterste best heeft gedaan om iets te vinden om je mee te kunnen verrassen. Iets waaraan je misschien wel heel veel plezier beleeft, juist omdat je er zelf helemaal niet aan gedacht had.

Alleen zo leer je dat dit 'iets' niet belangrijk is, maar juist de zoektocht en de moeite die de ander hiervoor heeft genomen. Vanzelfsprekend zijn de namen in dit verhaal gecensureerd. Maar u begrijpt mijn punt. Hoop ik voor u.

Paul