Sem Harten op het terras met uitzicht op de Bussummerheide.
Sem Harten op het terras met uitzicht op de Bussummerheide. Foto: Astrid Maas

'Heidezicht is vanaf februari open en het loopt als een speer'

Café-restaurant Heidezicht is bijna een halfjaar open en Sem Harten, een van de eigenaars, vertelt vol trots dat het heel goed gaat en dat veel bezoekers genieten van de omgeving.

BUSSUM "Hei­de­zicht is een top­lo­ca­tie in een prachtige, natuurlijke omgeving. Veel bezoekers komen voor het terras aan de voorkant van het restaurant met uitzicht over de Bussummerheide, maar ook voor de speeltuin en natuurlijk voor het restaurant met duurzame en verantwoorde producten."

Sem Harten is, samen met Ed­ward Eij­c­kel­hof, Ma­scha Mas­ci­ni en Stef Vaes­sen, de nieuwe eigenaar van café-restaurant Heidezicht aan de Randweg. "Heidezicht werd vorig jaar februari failliet verklaard en de gemeente heeft toen snel geregeld dat belangstellenden zich konden inschrijven voor een selectieprocedure. Ongeveer vijftig mensen waren geïnteresseerd en een interne commissie van professionals heeft de inschrijvingen op kwaliteit en op prijs beoordeeld. Wij hadden een plan gemaakt met onder andere duurzaamheid en dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons kunnen komen werken. En natuurlijk ook een prijs voor het paviljoen. Ik denk dat het ons heeft geholpen om de nieuwe eigenaar te worden omdat wij 3,5 jaar geleden zijn begonnen met Brambergen, een horecazaak met een natuurspeeltuin, die drie keer zo groot is als Heidezicht, op het terrein van landgoed Boekesteyn van Natuurmonumenten in 's-Graveland. En nu zijn we de nieuwe eigenaar van café-restaurant Heidezicht en de speeltuin."

"Heidezicht heeft aan de voorkant een nieuw terras waar bezoekers kunnen genieten van de natuur en de omgeving. Als mensen met hun hond komen, moet die wel aangelijnd zijn. Het terras bij de speeltuin en de speeltuin zelf zijn ook opgeknapt. Maar de grootste verbouwing was die van het pand zelf. Het is een café-restaurant geworden met veel glas, zodat je het gevoel hebt dat je altijd buiten bent. Er ligt een mooie gietvloer en het restaurant heeft nieuw meubilair gekregen en een bar. Ook de keuken is verbouwd en de toiletten zijn aangepakt. Nieuw is de stalling voor kinderwagens. Er zijn wanden geplaatst tussen de hal en het restaurant om meer rust en een betere akoestiek in het restaurant te creëren."

SEMS groep

De nieuwe eigenaren zijn de SEMS groep. Sem heeft in Amsterdam gestudeerd, heeft in de horeca gewerkt en daarna op verschillende zakelijke afdelingen van banken. "Vier jaar geleden ben ik gestopt met werken bij de banken en ben ik samen met mijn vriend Ed­ward, die al zijn hele leven in de horeca werkt, café-restaurant Brambergen begonnen. Ma­scha is er toen ook bij gekomen als bedrijfsleidster en Stef is de chef-kok. Inmiddels zijn Stef en Mascha ook mede-eigenaar van Brambergen." De SEMS groep gaat een derde zaak beginnen in Soesterberg op het terrein van het vliegveld tegenover het militair museum. "Ook die wedstrijd hebben we gewonnen. De gemeente gaat daar een grote natuurspeeltuin bouwen en wij café-restaurant Soesterdal. Als alles volgens plan verloopt, wordt het groter dan Brambergen met ook een vergaderlocatie, omdat het vrij centraal ligt in het midden van het land. Het concept blijft hetzelfde -want dat past perfect bij ons - met eten, genieten, spelen en wandelen in de natuur. We hoeven niets aan de plek te doen en er alleen voor te zorgen dat de mensen die bij ons langskomen, kunnen genieten van de mooie natuur."

Eerlijke producten

'Door het glas heb je het gevoel dat als je binnen zit, dat je toch buiten bent'

"De natuur is belangrijk voor de plek van onze restaurants en het eten en drinken moet in onze beleving recht doen aan de kwaliteit en het niveau van die geweldige omgeving. En geweldig betekent niet dat het duur of chic moet zijn, maar dat de kwaliteit goed is met eerlijke producten. We maken daarom alle gerechten zelf en zo veel mogelijk met lokale producten. Als de kok bijvoorbeeld een soep bereidt, gebruikt hij als basis geen bouillonblokjes maar duurzame, verantwoorde en biologische producten. Elke morgen hebben we verse dikke dubbele boterhammen met onder andere zalm of geitenkaas, huisgemaakte appeltaart of cake met een heerlijk kopje koffie, salades, ratatouille met geitenkaas en verse smoothies. Voor de kinderen is er een boterham met pindakaas, tosti, bakje met friet of een pannenkoek. In de avond kun je onder andere kiezen uit soep, hamburger of pasta. Maar je kunt ook komen borrelen met lekkere snacks zoals kroketten of borrelplank. We letten daarbij wel op de prijs, want we hebben bezoekers met een kleine en een grote beurs."

Het café-restaurant is vanaf februari open en het loopt als een speer, vertelt Sem. "We horen dagelijks dat de mensen echt blij zijn dat we hier zitten. Wel zijn er bepaalde voorwaarden van de gemeente. We mogen geen entree heffen voor de speeltuin en er moeten in de speeltuin verplicht zes speeltoestellen staan. Ook mag je zelf geen eigen eten en drinken meenemen naar de speeltuin. Op het terras bij de speeltuin mag niet gerookt worden en er mogen geen honden komen, ook al zijn ze aangelijnd. En je kunt niet cash bij ons betalen, maar alleen pinnen."

De speeltuin is open van 10.00 tot 19.00 uur, de keuken gaat dicht om 20.00 uur en het restaurant sluit om 21.00 uur de deuren.