Annemarie van Lieshout is vaak te vinden bij Ome Ko.
Annemarie van Lieshout is vaak te vinden bij Ome Ko. Foto: Jessica de Jong

'Wat een geweldig stuk geschiedenis hebben we hier in Muiden'

Muiden beter op de kaart zetten. Dat is in het kort de missie van de nieuwe stadspromotor van Muiden: Annemarie van Lieshout. Ze wil meer evenementen en reuring brengen.

MUIDEN De promotie van Gooise Meren als prachtige gemeente, dat is iets waar nog wel wat te halen valt. Dat zag ook Annemarie van Lieshout, die de afgelopen maanden geprobeerd heeft in kaart te brengen wat er al is en wat er nog beter kan.

In navolging van de stadspromotor van Naarden (Saskia Simons) en de evenementencoördinator in Bussum (Ellen Hazenberg) heeft de gemeente nu dus ook iemand in Muiden aangesteld. Van Lieshout komt over als een doelgerichte dame, een onderneemster die niet bang is om de handen uit de mouwen te steken. Ze heeft een achtergrond in de horeca - "we hadden drie zaken in Amsterdam" - en was straatmanager in de Kalverstraat. Ondernemen, verbinden en reuring brengen zijn voor de blonde Bussumse geen probleem.
Ome Ko in Muiden en de Zeemeeuw in Muiderberg gebruikt ze als uitvalsbasis. Een paar uur per week heeft ze om haar taken als zelfstandig ondernemer, op contract bij de gemeente, uit te voeren. Inmiddels heeft ze al goed kennisgemaakt met de actieve kern in zowel Muiden als Muiderberg. "Je ziet dat die vaste kern overal bij betrokken is. Ik krijg terug te horen dat ze blij zijn met mijn ondersteuning. Er hangt een leuk sfeertje en je ziet dat er veel onderlinge samenhang is. Er zijn hier veel evenementen en dat geeft lekker veel reuring."
Van Lieshout heeft als eerste opdracht gekregen om de toeristische informatievoorziening op orde te brengen. "Ik werk onder de naam VVV Muiden en ik ben begonnen op social media en met een uitgaanskalender. Nu ik aan mijn tweede halfjaar ben begonnen merk ik dat ik wat meer mensen ken en wat meer voet aan de grond krijg. Ook in het Muizenfort ben ik bezig met een VVV-informatiezuil voor toeristen en die is bijna klaar. Er moet eenheid komen in alle communicatie en de kernen Muiden en Muiderberg moeten een herkenbaar beeld naar buiten toe vormen."
De stadspromotor ziet om zich heen dat er al veel goed gaat. Maar ze denkt vooral in kansen die nu - nog - niet compleet benut worden. "We kunnen nog veel meer aanhaken bij de bekendheid van de sterke merken Muiderslot en Pampus. Ik denk dat met name Muiden Boeit, de ondernemersvereniging, hier baat bij kan hebben. Het is dan ook goed dat we regelmatig met al deze partijen om tafel zitten."

Meer ligplekken nodig

Een ander punt van aandacht is de watersport. "Ik ben zelf nieuw in de watersportwereld, maar je ziet de potentie. Het gaat druk worden als er een haven komt bij De Krijgsman. We willen meer wedstrijden en evenementen binnenhalen en dan ontkom je niet aan meer havenplekken. Het is ook zo zonde dat veel bootjesmensen doorvaren naar Weesp. Ze willen hier wel liggen, maar er is geen plek. Daar moeten we op inspringen."

Nu is het zo dat al die evenementen veel mensen op de been brengen en dat terwijl het toch al zo proppen is. Hoe kijkt de stadspromotor hier tegenaan? "Ja, neem het Dickensfestival. Dat overtrof alle verwachtingen qua bezoekersaantallen. We hebben daar veel leerpunten uit meegenomen. Het is belangrijk dat een deskundige aan de slag gaat met een verkeersplan. Er moet gewoon meer ruimte gezocht worden om te parkeren en om alle toestroom in goede banen te leiden. We steunen hierbij ook op een vaste club vrijwilligers van het Comité Openbare Feesten Muiden: mijn complimenten. Ook alle inwoners die de moeite namen om verkleed te komen vond ik geweldig leuk om te zien." Al met al denkt ze dat een paar grote evenementen in Muiden goed moeten kunnen. "Proef Pampus was ook heel goed bezocht. Vlaggetjesdag helaas iets minder. Dat kwam denk ik door de timing vlak na Koningsdag én het was niet zulk mooi weer. Ik denk dat we ook nieuwe evenementen niet moeten schuwen; denk aan een boerenmarkt of iets met kunst, want er zitten hier heel wat actieve kunstenaars."
Ook is ze actief in Muiderberg waar ze samenwerking zoekt met de Stichting Muiderbergse Feesten. "We spreken over zaken zoals uitbreiding van het strand in het kader van een bredere kustvisie voor de hele regio."

Verbinding

'Trek de sneltram van IJburg door naar Muiden voor meer bezoekers'

Enthousiast mag je Van Lieshout wel noemen. Misschien is het nog een understatement. "Laatst waren hier een paar buitenlandse journalisten. Je ziet dan Muiden door hun ogen. Wat een geweldig stuk geschiedenis hebben we hier. Al die oude, mooie pandjes, dat schitterende kasteel en de bijzondere Bruine Vloot voor de deur. Het zou mooi zijn als daar meer mensen van kunnen genieten. Ik pleit voor betere verbindingen. Een actievere veerpont vanaf IJburg, zodat bezoekers niet alleen het Muiderslot of Pampus aandoen en weer teruggaan. Ik wil dat ze met de pont hier bij Ome Ko worden afgezet, een drankje doen op het terras en een rondje fietsen in de prachtige omgeving."

"Een ander idee is om de sneltram door te trekken vanaf IJburg... We hebben straks immers 3.000 nieuwe inwoners op De Krijgsman die vast ook wel de tram willen pakken", droomt ze verder.