Rijksweg 1 bij de Larense heide (1933) (foto Nationaal Archief)
Rijksweg 1 bij de Larense heide (1933) (foto Nationaal Archief) Foto: Willem van de Poll

Uit de historie van Bussum en omgeving

Bermtourisme

Het is nu vijftig jaar geleden dat een einde kwam aan een vrijetijdsbesteding die tientallen jaren een ongekende populariteit kende: het bermtourisme. Gezinnen in het kostbare bezit van een auto gingen op de vrije zondagmiddag "een eindje rijden". Het rijden met de auto was een attractie op zich. Soms was het reisdoel een mooie plek waar de snelweg de natuur doorsnijdt. Vanuit Amsterdam was een populaire locatie voorbij de stoplichten in Bussum, bij De Witte Bergen. Met een zandverstuiving vlakbij!

Op zo'n plek werd de auto in de berm geparkeerd en installeerde het gezin zich naast de auto op klapstoeltjes. Met meegebrachte boterhammen en een thermosfles. Urenlang werd naar het langsrijdende verkeer gekeken. Veel kinderen noteerden "autonummers". In de tijd waarin de kentekenplaten nog per provincie werden uitgereikt was het zaak om nummers te ontdekken uit het verre Noord- en Zuid-Nederland. Met een buitenlands nummerbord kon de dag al helemaal niet stuk.

Al in de dertiger jaren van de vorige eeuw groeide de populariteit van het touren met de auto. De touristen die zich geen flesje fris op de terrassen van Jan Tabak of De Gooische Boer konden permitteren konden in Bussum ook terecht bij twee kiosken. Ze stonden op de hoek van de Rijksweg met de Brediusweg en met de Huizerweg. Bij De Witte Bergen werden bij mooi weer versnaperingen verkocht.

Door de toename van het autoverkeer in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw ontstonden problemen met het bermparkeren. Een vernieuwd Verkeersreglement verbood vanaf 1966 het zonder noodsituatie stoppen op de inmiddels aangelegde vluchtstroken. Parkeren werd alleen toegestaan in de zogenoemde parkeerhavens. Ook het keren op de snelweg werd verboden.

De massacultuur van het "met de auto eropuit gaan" verschoof naar de bossen en de heiden. Weg van de snelweg. Met richtingborden, afritten en speciale parkeerplaatsen werd het autoverkeer richting natuur geleid. Tot de attractieparken en het niet meer zo verre buitenland de grote stromen auto-touristen aantrokken. En toen kwam de vliegvakantie.

Hans Jonker

Rijksweg 1 bij De Witte Bergen (datum onbekend) (foto Nationaal Archief)
Afbeelding